Hlavní obsah

Kvůli koronaviru je na univerzitách více než 100 lidí v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Studenti jsou momentálně na kolejích a musí dodržovat pokyny hygieniků (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) nařídila všem 31 pražským vysokým školám, aby na 14 dní izolovaly studenty a pedagogy, kteří přijeli z Číny.

Článek

Koronavirem se po celém světě nakazilo přes 40 tisíc lidí. V Česku zatím žádný potvrzený případ není. Aby to tak zůstalo, vyhlásili pražští hygienici speciální nařízení. Všechny vysoké školy na území hlavního města musí na dva týdny izolovat studenty a pedagogy, kteří přicestovali z Číny.

„Vydání daného nařízení předcházelo jednání HSHMP s vedoucími představiteli pražských vysokých škol, které proběhlo 3. února. HSHMP na tomto jednání školy požádala, aby do 5. února zmapovaly situaci a sdělily počty studentů z Číny, kteří se v době od 15. 1. 2020 vrátili či se v nejbližší době vrátí z pobytu v Číně,“ řekla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Jenže se ukázalo, že mezi semestry vysoké školy nemají o pohybu svých studentů a pedagogů dostatečné informace. HSHMP proto přistoupila k vydání plošného nařízení platného pro všech 31 pražských vysokých škol.

Vysoké školy musí nejprve zjistit, kolika studentů a pedagogů se nové nařízení týká. Ještě v pondělí bylo podle hygieniků izolováno deset studentů. Mezitím ale školy své studenty přepočítávají. Nejvíce jich má v karanténě České vysoké učení technické, a to 34. Další pražská univerzita Vysoká škola ekonomická (VŠE) eviduje v izolaci na kolejích zhruba 30 čínských studentů.

„Byli osloveni a u těch, kterých se týkají nějaká opatření, byla zavedena v souladu s nařízeními hygienické stanice,“ říká mluvčí VŠE Andrea Petránková.

Studenti jsou momentálně na kolejích a musí dodržovat pokyny hygieniků. Mají tedy dvoutýdenní zákaz účasti na školní výuce, stejnou dobu nesmí do studoven a knihoven, vyhýbají se kontaktu s kolektivem a jsou vybaveni dezinfekčními prostředky na ruce.

„Prostory, ve kterých budou výše uvedené osoby ubytované, musí splňovat následující požadavky: vybavení sociálního zařízení jednorázovými papírovými ručníky, zajistit úklid a dezinfekci dezinfekčním prostředkem s plně virucidním účinkem všech společných prostor včetně sociálního zařízení a zajistit denní odstraňovaní odpadu,“ píše se v nařízení Hygienické stanice Hlavního města Prahy.

Česká zemědělská univerzita na základě informace hygieniků izolovala 17 lidí. Mají omezený pohyb, vyjma návštěv lékaře a nákupů. Přísnější je v tomto ohledu Univerzita Hradec Králové (UHK). V oddělených pokojích na Palachových kolejích separuje devět studentů.

„Pokoje měli sdílet s dalšími studenty, ale ty jsme kvůli preventivní karanténě přesunuli. Používají roušky a zůstávají na kolejích. Vyčlenili jsme pro ně člověka, který jim nakupuje, případně jim zajišťuje další základní potřeby,“ vysvětluje mluvčí UHK Jakub Novák.

Více než jednoho studenta v izolaci mají ještě Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava, Univerzita Karlova a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Ostatní školy umístiliy do karantény jednoho nebo žádného studenta.

Podle mluvčího pražských hygieniků přistoupila stanice k nařízení z preventivních důvodů.

„Studenti a pedagogové na vysokých školách se pohybují v blízkém kolektivu, a pokud by se účastnili výuky, došlo by mezi nimi k úzkému kontaktu. Postupujeme podle standardů Světové zdravotnické organizace a ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Podle statistik Ministerstva školství se podíl Číňanů mezi cizinci na českých vysokých školách za poslední dekádu zvedl z 0,2 procenta na zhruba 1,6 procenta. Zatímco v roce 2009 studovalo na veřejných školách v Česku 61 Číňanů a dalších 17 bylo na soukromých vysokých školách, loni jich ministerstvo evidovalo 623 na veřejných a 113 na soukromých vysokých školách. Celkem se v roce 2019 na vysokých školách v Česku vzdělávalo přes 46 tisíc lidí ze zahraničí.

Výrazně přibylo zejména posluchačů z Číny, kteří studují v angličtině, a studium si tak sami platí. Loni jich bylo 488, tedy dvě třetiny všech. V roce 2009 registrovaly školy 14 samoplátců z Číny, což byla necelá pětina čínských studentů v ČR. Zbytek studoval v češtině.

Reklama

Doporučované