Hlavní obsah

Na koleni vyrobil první snowboard v Česku: Holky mě milovaly, vlekaři nenáviděli

Na sjezdovce s Luďkem Vášou.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Luděk Váša byl jedním ze zakladatelů snowboardingu v tehdejším Československu. Na koleni vyrobil první sněžné prkno, které se spíše podobalo raketě. Už tehdy ale věděl, že tenhle sport Čechy dostane.

Článek

Skejťák Luděk Váša svoje první tehdy „sněžné prkno” sestavil ještě dřív, než mu bylo dvacet let. V 70. letech minulého století ho prý inspiroval americký kreslený komiks. „Vypadalo to, jako když někdo jezdí na dveřích - a mě to jako skejťáka zaujalo,” vysvětluje v rozhovoru, kde vzal v dobách tehdejšího režimu inspiraci. Na stavbě pak sebral kus překližky, kterou napařil v prádelním hrnci a následně ohýbal přes radiátor podle komiksové předlohy.

V 80. letech si dokonce založil vlastní značku Vasa snowboards. „Vždycky jsem něco vyrobil a kamarádi to chtěli - pak se to začalo rozrůstat.” Malá firma ale nakonec neustála tlak konkurence - větší firmy dokázaly rychleji reagovat na obrovskou poptávku v 90. letech. Váša pak začal spolupracovat se zahraničními firmami, vedl výrobu vázání a v současnosti stále dohlíží na prodej vázání v České republice.

Luděk Váša se stal v roce 1986 mistrem světa ve skoku do výšky na skateboardu a tehdy se tak jako jeden z mála dostal do zahraničí - konkrétně do kanadského Vancouveru. „To mě ovlivnilo na celý život. Za socialismu bylo nemyslitelné, že se někdo podívá na Západ, to bylo vyloženě jenom pro komouše. To, že se mi podařilo vyhrát, to byla bomba. A od toho se to všechno jenom odvíjelo,” řekl Váša v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

S Luďkem Vášou jsme strávili několik hodin přímo na snowboardu. Podívejte se nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované