Hlavní obsah

Na kolik vyjde pohřeb ve vesmíru? Raketa Falcon Heavy nese popel 152 lidí

Na kolik vyjde pohřeb ve vesmíru? Raketa Falcon Heavy úspěšně odstartovala a nese popel 152 lidí.Video: Jan Marek, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Raketa Falcon Heavy se dnes s nákladem 24 experimentálních družic vydala na cestu do vesmíru. Muskova společnost SpaceX na ní mimo jiné pronajala prostor firmě Celestis, která let využila k netradičnímu pohřbu ostatků 152 lidí.

Článek

Zážeh nejsilnějšího nosiče současnosti, rakety Falcon Heavy, proběhl o tři hodiny později oproti původnímu plánu. Podle agentury Reuters odstartovala o půl sedmé ráno středoevropského času. Z floridského Kennedyho vesmírného střediska podnikla do vesmíru svoji v pořadí už třetí cestu.

Celá urna by vyšla na stovky milionů korun

Jeden z 24 na zemskou orbitu vynášených satelitů ale poutá pozornost médií a veřejnosti dalece před těmi ostatními. Prostor v něm si od SpaceX pronajala americká společnost Celestis Memorial Spaceflights, jejíž mise se od jinak vědeckých a technologických cílů letu poněkud liší – do vesmíru se vydala pohřbít ostatky 152 osob.

Popel zemřelých putuje v družici uzavřený v kovových kapslích. Jejich velikost se liší v závislosti na tom, kolik se pozůstalí rozhodli do netradičního rozloučení se svými milovanými investovat. Zatímco podle některých pohřebních ústavů zůstávají z dospělého člověka po kremaci 2 až 3 kilogramy, Celestis dopravuje do vesmíru ostatky ve váze od 1 do 7 gramů.

Rodiny jdou spíše do gramu. Ústav pohřbíval už i na Měsíci

Celestis si podle magazínu Business Insider účtuje za gram popelu 5 000 dolarů, což je v přepočtu asi 112 250 korun. Kompletní pohřeb by tak vyšel na stovky milionů. Firmu nicméně „drží při zemi” to, že miniaturní kapsle jsou vlepené v nevelké trubici připevněné k desce jednoho ze satelitů, který se jí SpaceX uvolila pronajmout. Rodiny prý pro své pozůstalé navíc spíš volí pouze 1 gram.

Vesmírný pohřební ústav neletí do vesmíru poprvé. Kontejner od Celestisu cestoval jen se SpaceX už třeba v roce 2012. Na palubě Falconu 9 tehdy dopravoval ostatky více než tří stovek zemřelých.

Celkově společnost od svého založení v roce 1994 letěla s 15 různými raketami. Osmkrát se jednalo o suborbitální lety těsně pod hranicí zemské orbity, šestkrát se dostala až na oběžnou dráhu a jednou se jí podle Business Insideru podařilo „havarovat” i na Měsíci. Za pohřby v hlubokém vesmíru a na lunárním povrchu si Celestis účtuje 12 500 dolarů.

Popel na palubě s technologií, která změní objevování vesmíru

Kapsle s popelem SpaceX uskladnil v družici s novou generací atomových hodin – Deep Space Atomic Clock, které by mohly změnit způsob, jakým se roboti, ale i astronauti orientují ve vesmíru. Spolu s nimi tam podle Celestisu mají cestovat ostatky dětí, fanoušků, vědců, konstruktérů, spisovatelů a dalších. V roce 1998 se tak například právě na Měsíc dostal popel amerického astronoma a geologa Eugena Shoemakera nebo o deset let později na orbitu herec z kultovní série filmů Star Trek James „Scotty“ Doohan.

Vesmírný pohřeb nabízí například i britská firma Ascension Flights. Ta vynáší ostatky zesnulých do výšky osmatřiceti kilometrů nad povrchem Země pomocí balonků, které používají meteorologové k měření ve stratosféře. Tam popel vypustí – účtuje si za to zhruba osm set liber, tedy asi třiadvacet tisíc korun, a pohřbívá i mazlíčky.

SpaceX vizionáře Elona Muska označila dnešní start rakety Falcon Heavy za jeden z nejnáročnějších, o který se kdy pokusila.

První testovací let nejsilnějšího nosiče provedla americká soukromá firma loni v únoru. V nákladovém prostoru nesla elektromobil Tesla Roadster, který obíhal po dráze kolem Slunce.

V dubnu podnikla Falcon Heavy svůj první komerční let. Raketa vynesla na oběžnou dráhu saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A.

Reklama

Doporučované