Hlavní obsah

Na koronavirus zabral lék, kterým v Japonsku léčí chřipku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Lék, který v Japonsku běžně využívají k léčbě nových typů chřipky, účinkuje u pacientů s koronavirem. Uvedl to web The Guardian s odvoláním na japonská média.

Článek

„Je vysoce bezpečný a v léčbě zjevně efektivní,“ řekl o léčbě podle Guardianu úředník čínského ministerstva vědy a technologie Čang Sin-min. Povzbudivé výsledky lék favipiravir, vyvinutý dceřinou společností firmy Fujifilm, prokázal v klinických studiích v Šen-cenu a Wu-chanu, jichž se zúčastnilo 320 osob.

35 pacientů, kterým byl tento lék podán, se podle japonské televize NHK z koronavirové nákazy vyléčilo již po čtyřech dnech. 45 pacientů lék nedostalo a léčba trvala průměrně až 11 dní. Rentgenové paprsky navíc potvrdily, že stav plic se zlepšil přibližně u 91 % pacientů léčených favipiravirem a jen u 61 % těch, kteří lék neužívali.

Japonsko, které od vypuknutí onemocnění uzavřelo školy, zoologické zahrady, zábavní parky a drasticky omezilo veřejné akce, má zásobu zhruba dvou milionů pilulek favipiraviru, uvedl web The Mainichi.

Země zatím zaznamenala 868 případů nákazy novým typem koronaviru a 29 úmrtí. Do bilance nejsou započítány případy z luxusní výletní lodi, která minulý měsíc kotvila v karanténě nedaleko metropole Tokia. Zahrnuti nejsou ani infikovaní, kteří byli do Japonska evakuováni z Číny.

„Lék by měl být součástí čínských léčebných plánů co nejdříve,“ uvedl podle čínských státních médií Čang. Za necelé tři týdny počet nově nakažených v Číně klesl z téměř 2000 případů denně na méně než 100 případů. Podle čínských úřadů se v úterý nově nakazilo 29 lidí.

Podle oficiálních čínských zdrojů se přírůstek nově nakažených mimo provincii Chu-pej, která byla novým koronavirem nejvíce zasažená, téměř úplně zastavil. Celkem se od počátku šíření viru v pevninské Číně v loňském roce potvrdila nákaza koronavirem u 80 881 lidí. Bilance obětí se vyšplhala na 3226.

Reklama

Související témata:

Doporučované