Hlavní obsah

Vesmírné setkání. Na Kraví hoře v Brně nafoukli modely Země a Měsíce

Foto: ČTK

Zatímco skutečná planeta Země má průměr necelých 13 000 kilometrů, takzvaná Terralóna pouhých 10 metrů. Kdyby model Měsíce neboli Lunalón odrážel skutečné poměry velikosti a vzdálenosti, měl by průměr necelé čtyři metry a pohyboval by se 400 metrů daleko.

Reklama

Na Kraví hoře v Brně pracovníci hvězdárny instalovali obří modely Země a Měsíce s precizním zobrazením povrchu obou těles. Pokaždé, když nafouknou jeden nebo druhý, míří na kopec nad Brnem stovky zájemců.

Článek

Tentokrát mají lidé možnost prohlédnout si oba dva najednou v těsném sousedství, a to až do 16. srpna, vždy odpoledne a večer, ale jen pokud bude příznivé počasí. Večer jsou modely nasvícené.

„Zatímco skutečná planeta Země má průměr necelých 13 000 kilometrů, takzvaná Terralóna pouhých 10 metrů. V takovém měřítku by Mount Everest sahal do výšky 7 milimetrů,“ uvedli pracovníci Hvězdárny a planetária Brno. „Kdyby model Měsíce neboli Lunalón odrážel skutečné poměry velikosti a vzdálenosti, měl by průměr necelé čtyři metry a pohyboval by se 400 metrů daleko. O tom, jak je vlastně vesmír pustý, svědčí fakt, že Slunce by sice mělo podobu koule o průměru jednoho kilometru, ale bylo by 120 kilometrů daleko, tedy zhruba u Ostravy.“

Na Kraví hoře však mají obě tělesa podobný objem a jsou blízko u sebe.

Model Lunalón ukazuje povrch Měsíce v nebývale podrobném rozlišení 100 metrů. Lidé si díky tomu mohou prohlédnout všechny výraznější krátery. Dokonalý potisk vznikl díky podkladům sondy Lunar Reconnaissance Orbiter, která Měsíc snímá od roku 2009.

„Planeta Země a její Měsíc k sobě neodmyslitelně patří již čtyři a půl miliardy let. Mají to k sobě ale docela daleko. Bezmála čtyři sta tisíc kilometrů. Proto jsme se rozhodli dopřát jim jedno výjimečné setkání,“ dodali astronomové.

Po celý týden mohou zájemci také navštívit projekce pořadů v digitáriu pro děti i dospělé. Od 10. do 16. srpna navíc od 21:00 vysílá letní kino. Každý večer je na programu jiný sci-fi film, vždy v anglickém znění s českými titulky.

Reklama

Doporučované