Hlavní obsah

Na Krmenčíka přišla nejvyšší nabídka na hráče z české ligy od časů Rosického, řekl agent Lacina

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odmítnout přestup, který může vynést až 9 milionů eur? I takové věci se stávají, a to i v české lize.

Článek

Fotbalový útočník Michael Krmenčík zůstal v Plzni, přestože za něj nyní v létě nabízely belgické Bruggy a především francouzské Bordeaux mimořádně vysoké odstupné. Nejen o neuskutečněném transferu přišel do studia Seznamu hovořit fotbalistův agent Dalibor Lacina.

Prohraný čtvrteční zápas Ligy národů proti Ukrajině (1:2) se útočníkovi české reprezentace dvakrát nevydařil, renomé si Michael Krmenčík i jeho spoluhráči v národním týmu pokusí znovu napravit v pondělním přátelském utkání v Rusku. Rozhovor s jeho agentem se tematicky věnoval problematice chystaného velkého přestupu, který se však zatím neuskutečnil.

Nabídka Girondins Bordeaux na Krmenčíkův přestup hovořila jasně. K základní transferní sumě 7,5 milionu eur byli Francouzi ochotni přidat i další štědré bonusy či prémie, také finanční podíl na případném dalším Krmenčíkově přestupu.

„A já pevně věřím, že by se Michal prosadil natolik, aby na ty bonusy pro Viktorii reálně dosáhl. Vzhledem k tomu šlo tedy o druhou nejvyšší nabídku, jakou kdy český klub za svého hráče dostal,“ říká Lacina.

Nejvíc peněz zinkasovala Sparta od Dortmundu za Tomáše Rosického, i s bonusy přiteklo nakonec do letenské kasy 505 milionů korun.

Za Bořka Dočkala dostala Sparta z čínského Che-nanu přibližně 215 milionů.

Základní transferní suma nabízená z Bordeaux za Krmenčíka odpovídá částce 192 milionů korun, po započtení bonusů se mohla dostat někam k 9 milionům eur, což by činilo 231 milionů korun.

Přesto Viktoria Plzeň řekla ne.

„Ta nabídka byla přitom historická. I v tom ohledu, že se nenaplnila a patří tedy už historii,“ poznamenal Dalibor Lacina.

Nabídky na Krmenčíkův přestup se objevovaly už od zimy 2017. A postupně stoupala i hráčova cena na transferním trhu. „Začínalo se někde na 1,5 milionu eur. V té době přišla s nabídkou i Slavia,” připomněl Krmenčíkův zástupce.

Loni na podzim zahájila Viktoria sezonu velkou sérií 14 vítězství, to logicky vedlo klub i hráče k prioritní strategii útoku na titul, který znamenal přímý postup do Ligy mistrů. V listopadu 2017 tedy Krmenčík prodlužoval smlouvu. A za vylepšené podmínky se odvděčil splněním klubových cílů i ziskem koruny krále střelců.

Michael Krmenčík se spoluhráči slaví mistrovský titul:

Foto: Profimedia.cz

„My s cílem postupu do Ligy mistrů souhlasili. A měli jsme s Viktorií jistou dohodu,“ naznačuje Lacina, že existovala úmluva o částce, za kterou klub slíbil hráče uvolnit. „Ale už to nechci konkretizovat a situaci tak znovu jitřit. Je to pryč. Přitom platí, že fotbal je momentální byznys. Nikdy nevíte, jestli se klub, který v danou chvíli útočníka potřeboval, vrátí k celé věci znovu i za půl roku,“ podotýká Lacina. „Čeká nás opět další práce.“

Bordeaux nyní přivedlo na hostování jiného útočníka, z Atalanty Bergamo přišel dánský útočník Andreas Cornelius.

V Girondins Bordeaux zažili velmi vzrušené týdny plné změn. „My jsme ale o příchodu Michaela Krmenčíka jednali opravdu komplexně. S původním majitelem klubu, s novými vlastníky z Ameriky, s někdejším trenérem Poyetem i s Thierry Henrym, který ho měl nahradit. A průběžně samozřejmě také se sportovním ředitelem klubu, jímž je Ulrich Rame. Michalovi by s aklimatizací pomohl i Jaroslav Plašil, který v týmu Bordeaux působí,“ rekapituluje Lacina zpětně velkou operaci, která nakonec naplnění nenašla. Alespoň v letním přestupním období.

Jak se nyní Michael Krmenčík k celé věci staví? A kdo je v celé věci jeho nejbližším poradcem? Které další evropské kluby měly o plzeňského útočníka zájem? Nejen to se dozvíte z rozhovoru s Daliborem Lacinou ve videu pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Doporučované