Hlavní obsah

„Pomozte nám, jsme pod útokem.“ Na Landovo hnutí podává Vojtěch trestní oznámení

Foto: David Neff

Daniel Landa.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy zahltilo hygienické stanice tisíci zbytečnými e-maily. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes uvedl, že ve věci podává trestní oznámení pro podezření ze sabotáže.

Článek

„Zatím přišlo na krajské hygienické stanice asi 10 tisíc zbytečných žádostí podle zákona 106 od iniciativy Zlatý špendlík. Hygienici je řeší. Ti, co se zapojili do této akce, by měli vědět, že díky nim skončí v nemocnicích více lidí. Ministerstvo zdravotnictví podává na tuto iniciativu trestní oznámení pro podezření ze sabotáže,“ uvedl v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

K protestu se přidal i pražský magistrát. „Napínáme všechny síly k tomu, abychom zabránili kolapsu zdravotnického systému. Proto rázně odsuzujeme aktivity všech antivaxerů, kteří se snaží paralyzovat fungování hygienických stanic. Tyto aktivity obvykle pramení z konzumace dezinformací a lží na internetu. Všichni se těšíme, až bude covid za námi a vrátíme se k normálnímu stylu života. To však nenastane dřív, než dostaneme covid pod kontrolu. A to se bez dobře fungujících hygienických stanic nestane,“ řekl náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Pracovní skupina pražského magistrátu se obrátí na Ústřední krizový štáb, aby doporučil jednotlivým hygienám postup pro vyřizování dotazů, konkrétně zda se mají hygienici přednostně věnovat epidemickým krokům, které jim ukládá zákon, nebo se věnovat vyřizování žádostí podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, což jim taktéž ukládá zákon.

Landa, který brojí proti dodržování protiepidemických opatření a proti očkování, ve čtvrtek potvrdil, že za šikanózními hromadnými e-maily stojí skutečně on. „Tímto u nás poprvé část veřejnosti otevřeně vystoupila proti šikaně dezinformacím a jinému zneužívání státní moci. Nám nezbylo nic jiného než se uchýlit k možnostem, které nám nabízí současná legislativa, tedy využít práva na informace dle zákona 106,“ napsal Landa Seznam Zprávám.

Anketa

Překročil Landův protest únosnou mez?
Ano
47,6 %
Ne
52,4 %
Celkem hlasovalo 30720 čtenářů.

„Pokud by tyto informace byly dostupné na stránkách krajské hygienické stanice a Ministerstva zdravotnictví ČR, nemuseli bychom k těmto krokům přistupovat. Je nešťastné, že v současné době se veřejnost dozvídá řadu důležitých informací pouze prostřednictvím sociálních sítí, například Ondřeje Dostála nebo hrstky senátorů a poslanců. Netransparentnost úřadů včetně ministerstva snižuje důvěryhodnost, jak se na oficiálních místech pracuje nejen s daty o epidemické situaci, ale i o tom, co se skutečně děje v nemocnicích. S čím a kde jsou pacienti hospitalizováni. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“

K čemu vyzývá Landa

Jak jste jistě zaznamenali, krajské hygienické stanice začaly velmi tvrdě kontrolovat dodržování protiústavních opatření Ministerstva zdravotnictví – v hospodách, restauracích, kinech, divadlech i jinde. Jsme přesvědčeni, že je načase, aby každý z nás využil svého práva žádat po krajské hygienické stanici informace o těchto kontrolách. KHS mají zákonem stanovenou lhůtu na odpověď a jsou dle zákona povinny vám informace poskytnout.

Prosíme tedy každého z vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí.

Zdroj: zlatyspendlik.cz

„Jedná se o dotazy typu: Kde jste byli na kontrole 8. listopadu, co jste dělali 9. listopadu a tak dále. Z jedné e-mailové adresy nám klidně přijde třeba deset takových dotazů. Jedná se skutečně o obstrukční otázky, na které bychom ale měli podle zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět,“ uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Od úterý šlo podle ní o stovky podobných e-mailů. „Jedná se o aktivitu iniciativy Zlatý špendlík, která přišla s projektem Šikanuj hygieniky. Nám to nesmírně přidělává práci, protože nyní veškerý čas věnujeme epidemii koronaviru, kdy se v Jihočeském kraji dostáváme k tisícovce nových případů za den. A jen samotný proces trasování nakažených je velice náročný,“ řekla Kotrbová.

Reklama

Doporučované