Hlavní obsah

Dovolené last minute letos nebudou, říká šéf největší cestovky

Turistů v zahraničí bude stále méně než v roce 2019. Proti loňsku už ale přibývají.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hotely mají omezené kapacity a výhodné super last momenty tak nebudou tématem letošního léta. Myslí si to alespoň šéf cestovek Fischer a Exim Tours Jiří Jelínek z DER Touristik EE.

Článek

Po loňské sezoně hlásily cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer Group pokles tržeb o 85 procent a ztráty stovek milionů. Letos věří v obrat. Prodeje zájezdů budou podle něj nižší o necelou polovinu, a pokud vyjde sezona, cestovní kancelář by mohla skončit na nule.

„Věřím, že při úspěšném létu jsme schopni se v hospodářském výsledku dostat kolem nuly. To by byl úspěch, že by to tak mohlo dopadnout,“ říká Jiří Jelínek, šéf DER Touristik EE, s tím, že věří, že letošní prázdniny nakonec budou hodně podobné prázdninám roku 2019. A při současném tempu rozvolňování se bude cestovat do všech klasických destinací.

Kam se bude letos o prázdninách nejvíc jezdit na dovolenou?

Já bych řekl, že letošní prázdniny nakonec budou hodně podobné prázdninám roku 2019. Věřím, že při tom současném tempu rozvolňování se bude cestovat do všech klasických destinací – Řecko, Turecko, Egypt… Všechny destinace v podstatě budou otevřené.

Teď prodáváme více než v tu samou dobu 2019

Říkáte návrat k roku 2019, jaký je tedy teď na konci května počet prodaných zájezdů? A srovnejme to s koncem května 2019. Na kolika procentech jste?

Takto to srovnat nejde, sezona byla jiná, ale vnímáme pozitivní trend, že poslední dva tři týdny prodáváme více než v ty samé týdny v roce 2019. Zhruba o 20 až 30 % víc.

Když se díváme na to, jak v porovnání s rokem 2019 ve finále dopadneme, myslím si, že to bude přes 50 %, když se zadaří, tak i okolo 60 % roku 2019.

Celý rok? Tedy zatímco v roce 2020 jste proti předcovidovému období klesli o 85 procent, letos by ten pokles byl „jen“ 40 procent?

Mohlo by to tak dopadnout. Zatím to vypadá slibně. Vnímáme, že se rozvolňuje, že jsou podmínky pro cestování snazší, očkuje se, lidé chtějí cestovat a jsme optimističtější.

Kam se zatím vycestovat nedá? V čem je ta nabídka omezená?

Řekl bych, že každá země má své specifikum z hlediska testů. Zákazník se předtím, než chce někam cestovat, musí podívat, co potřebuje při odletu a příletu.

Co karantény?

Někde zatím jsou, ale epidemické podmínky v těch destinacích jsou mnohdy už lepší než v některých evropských zemích. Například ve Spojených arabských emirátech. Já si myslím, že během 14 dní nebo tří týdnů, jak přichází to postupné rozvolnění, tak dojde i ke správnému zařazení těchto zemí a myslíme si, že potřeba karantény u těchto významných destinací úplně zmizí.

Do kolika zemí se ale Češi zatím nepodívají?

Myslím si, že v létě se podívají do všech zemí, které jsou populární. Jediná problémová země, která je populární, je Zanzibar – tam se ale v létě úplně nelétá a věříme, že do zimní sezony to bude vyřešené.

Nepřipouštíte si, že na podzim přijde další vlna, další mutace a dopadne to jako loni?

To je otázka spíš na epidemiology a nemyslím, že to někdo může vědět. My věříme, že očkování, tak jak ho vnímáme, jak se díváme na celý svět a jak funguje, významně pomůže cestování. Jsme optimisté.

V čem bude letos dovolená ještě jiná?

Podle své vlastní zkušenosti, protože jsem už i v poslední době absolvoval některé cesty, mohu říci, že ta omezení nejsou nijak zásadní.

Oproti dovoleným z roku 2019 ve vnitřních prostorách nosíte roušky, ale jakmile přijdete ke stolu, můžete ji sundat, konzumujete, všude jsou dezinfekce, ale myslím si, že je tady i pozitivní věc. Přece jen ty destinace mají méně turistů. Pořád si myslím, že letošní rok bude skvělý v tom, že ty pláže budou relativně prázdné.

To jste říkal už před minulou sezonou. Nebude letos už těch lidí výrazně víc?

Bude, ale pořád to nebude zdaleka tolik jako v roce 2019.

Hotely mají omezené kapacity a nejedou na 100 %

Před loňskou sezonou jste také mluvil o poklesu cen. Když se letos dívám na ceny letenek, nepřijde mi, že by byly níž. Naopak. Šly ceny zájezdů nahoru?

Podle toho, co my vnímáme a za jaké ceny prodáváme, tak bych řekl, že ceny jsou v průměru opravdu velmi nízko v průměru. Záleží asi na destinaci. Celkově bych ale řekl, že ceny už oproti stávajícím níž nepůjdou. Přece jenom ty destinace mají omezené kapacity a hotely nejsou otevřené na 100 procent.

To znamená, že tu není vztah mezi nabídkou a poptávkou takový, že by ceny musely jít dolů, jako tomu bylo v minulých letech.

Takže se nebudou objevovat takové ty super výhodné last minute na poslední chvíli?

Nemyslím si, že to bude platit pro letošní léto. Nedoporučuju v tomhle případě úplně čekat, zvlášť ty dobré kapacity například pro rodiny s dětmi se vyprodají a bohužel takové dovolené nebudou k mání.

Říkáte, že ceny už níž nepůjdou, ale zpět k původní otázce. Jaké letos tedy jsou ve srovnání s loňským a předloňským rokem?

Loňský rok bych vůbec nebral, tam to bylo tak omezené, že to nejde úplně porovnávat, ale v porovnání s rokem 2019 jsou v tento okamžik níže.

Takže last momenty nebudou a ceny jsou mírně níž než v roce 2019, ale výš než v roce 2020, chápu to správně?

Dá se to takhle říct.

Co teď Češi řeší, je očkování. Jak to bude s očkováním a jak to bude třeba s platností první dávky očkování?

Tohle bohužel opravdu není v naší kompetenci. Podle toho, jak vnímám Evropskou unii a debatu o covid pasu, tak si myslím, že prvně přijde na řadu Evropská unie. To znamená, že se nejdřív musejí stanovit podmínky, za jakých se bude cestovat. Jestli to půjde bez testů a jak to s covidovým pasem od července vlastně bude. A teprve pak si myslím, že Unie půjde dál.

Pro nás samotné je to docela komplikace – naše podnikání není jen v rámci EU, velká část se odehrává v zemích jako Turecko nebo Egypt. A tady bych řekl, že ta jednání ještě ani nezačala. Věříme ale, že Česko tak, jak rozvolňuje, začne brát v potaz incidenci v jednotlivých zemích a zařadí tyto země do skupiny tak, jak by to mělo být.

Když se bavíme o tom očkování, budete ho vašim klientům nějak aktivně nabízet?

Zatím jsme o tomto neuvažovali, vycházíme z toho, že je to tak trochu na každém, jak se rozhodne. Vakcíny jsou dle mého názoru teď dostupné a každý, kdo bude chtít mít mimo jiné snazší cestování, tak se může naočkovat.

Jak to bude letos se storny zájezdů? Budou tam nějaké jiné podmínky oproti roku 2019?

My jsme měli velmi výhodné storno podmínky pro klienty, kteří chtěli využít první moment, tam bylo storno od 0 až do 35 dní před odletem. Teď je klasický prodej, tam v případě, že by nedej bože došlo k nějaké nové mutaci a zase by byl problém cestovat, tak určitě přistoupíme k tomu, že bychom byli vstřícní.

35 dní před odjezdem, většinou jsou ti lidé nakaženi jen třeba týden před odjezdem.

Pokud jsou nakaženi týden před odjezdem, tak na to je pojištění, které to kryje.

Vouchery začneme proplácet v červnu

Jak to bude s vouchery, které jste vydávali? Kolik už si jich třeba klienti vybrali v tuto chvíli?

Máme vouchery za vyšší stovky milionů. My se díváme na trhu a vnímáme, co se děje, tak jsme se rozhodli, že začneme obvolávat klienty s lex vouchery už během června. A pokud klienti nebudou chtít voucher využít a nebudou chtít cestovat, tak první peníze budeme vracet již v červnu a nebudeme čekat až na zákonem stanovenou lhůtu.

Přijde nám to, že to je fér. A upřímně nechceme být spojovaní s tím, že někdo někomu nevrací peníze a bude prodlužovat vouchery.

My už jsme se oproti tomuhle vymezili. Vůbec žádné vouchery už nechceme vystavovat, budeme vracet jenom hotovost.

Možná budete vracet stovky milionů korun na voucherech, prodej zájezdů bude na 60 procentech předcovidového období – jak tedy dopadne váš celý rok?

Věřím, že při úspěšném létu jsme schopni se v hospodářském výsledku dostat na pozici kolem nuly. Tak jak je ta situace dneska, tak si myslím, že by to byl úspěch a že by to tak mohlo dopadnout.

Kdy nastane ten nový normál a vše se vrátí do normálních kolejí, alespoň co se týče finančního vyjádření roku 2019? Bude to už v příštím roce?

Určitě, já si myslím, že příští rok už bude srovnatelný s rokem 2019. Přece jenom tenhle rok začal později, je tam mnoho faktorů, které to pořád ovlivňují, ale ten příští rok bude jednoznačně srovnatelný.

Reklama

Doporučované