Hlavní obsah

Na letišti v Barceloně čekejte chaos. Bezpečnostní agenti jsou přepracovaní a stávkují

Na barcelonském letišti stávkují bezpečnostní pracovníciVideo: AP

 

Reklama

Přerušovaná stávka způsobuje problémy hlavně cestujícím, kteří v Barceloně přestupují na další lety.

Článek

Bezpečnostní agenti barcelonského letiště El Prat dnes zahájili přerušovanou stávku, která potrvá deset dní. Pokud jejich zaměstnavatel do 14. srpna nenavýší počet pracovníků a nezlepší jejich výcvik, začne stávka trvalá, napsal deník El País.

U bezpečnostních kontrol se podle španělského deníku od rána tvoří fronty a čeká se někdy kolem 40 minut, server La Vanguardia píše až o hodinových frontách. Pracovníci prověřující příruční zavazadla budou každý pátek, neděli a pondělí stávkovat po hodinách vždy v 5:30, 10:30, 16:30 a 18:30. Zkomplikují tak nejrušnější víkendy letní turistické sezony.

Bezpečnostní kontroly na letišti El Prat má na starosti nadnárodní společnost Eulen se sídlem ve Španělsku. Její zaměstnanci stávkují kvůli nedostatku pracovních sil či nedostatečnému výcviku. Malý počet pracovníků má podle jejich zástupců často za následek 16hodinové směny plné stresu.

Zaměstnanci jsou také nespokojeni se státním orgánem AENA, který loni bezpečnostní kontrakt přisoudil firmě nabízející levnější služby. Dnes vydělávají kolem 850 eur (22 000 korun), zatímco předchozí dodavatel Prosegur platil měsíčně zhruba 1 300 eur. Kvůli sporům mezi Eulen a jejími zaměstnanci museli cestující v Barceloně snášet prodlevy již v předchozích týdnech.

Předseda španělského svazu cestovních kanceláří (Acave) Martí Serrate řekl, že „lidé jsou vyděšeni” kvůli tomu, že by nemuseli stihnout své lety. „Důrazně doporučujeme, aby přišli na letiště s alespoň čtyřhodinovou rezervou, aby se vyhnuli nepříjemnému překvapení,” řekl agentuře AP. Prodlevy při kontrolách jsou velkou komplikací pro cestující, kteří v Barceloně přestupují a stíhají další lety.

Reklama

Doporučované