Hlavní obsah

Na lety do Belgie zapomeňte, vzdušný prostor se na 24 hodin uzavírá

Belgický vzušný prostor se na 24 hodin uzavírá.

Reklama

Belgie kvůli stávce zavře na 24 hodin vzdušný prostor do 7,5 kilometrů nad zemí. Společnost, která kontroluje vzdušný prostor nad Belgií, nemá informace o počtu zaměstnanců, kteří se plánují zapojit do zítřejší stávky. Protože nemůže zaručit bezpečnost letového provozu, rozhodla se pro jistotu vzdušný prostor uzavřít.

Článek

V deset hodin večer se pro civilní lety uzavře vzdušný prostor do výšky přibližně 7 500 metrů nad územím Belgie. Dojde k tomu v důsledku generální stávky, která se dotkne dopravy. Trvat má 24 hodin.

Nejen, že belgická letiště nebudou odbavovat plánované lety, ale stávka způsobí zdržení i na jiných mezistátních linkách, protože letadla budou muset vzdušný prostor oblétat.

Do stávky se zapojí zaměstnanci společnosti Skeyes, která je odpovědná za kontrolu vzdušného prostoru nad Belgií. Ta podle svých slov nemá dostatečné informace o tom, kolik zaměsntanců se do stávky zapojí, protože nemají povinnost to oznámit předem. Vedení společnosti se proto kvůli zajištění bezpečnosti rozhodlo, že letový prostor zcela uzavře.

Poprvé za dvacet let bude zcela mimo provoz letiště Brusel Charleroi. Stávka se na tomto letišti dotkne 120 letů a přibližně 18 tisíc pasažérů.

Belgické aerolinky Brussels Airlines, které létají i do Prahy, zruší všech 222 na tento den plánovaných letů. Zrušeny budou také oba zpáteční lety ČSA mezi Prahou a Bruselem. „Jako náhradní řešení posilujeme lety mezi Prahou a Amsterdamem, na které nasazujeme větší letadla z flotily koncernu Smartwings Group. Cestujícím ze zrušených letů do/z Bruselu nabízíme bezplatnou změnu rezervace prioritně na lety ČSA do/z Amsterdamu, případně na lety ČSA do/z Düsseldorfu, Frankfurtu či Paříže nebo do/z Bruselu na jiná data,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Reklama

Doporučované