Hlavní obsah

Na levné peníze od státu čekalo přes noc ve frontě víc lidí než na Rolling Stones

Reportáž z fronty na levné půjčkyVideo: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát začal sbírat žádosti o výhodné půjčky na bydlení pro mladé. Před pražskými kancelářemi, kde se žádosti vyřizují, čekaly ráno desítky lidí. Někteří z nich od noci.

Článek

Ani nové iPhony, ani koncert milované kapely. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) začal ve středu od osmi hodin ráno přijímat žádosti o půjčku na bydlení pro mladé. A právě kvůli tomu se na pražské Vinohradské ulici vytvořila už v noci a časně ráno dlouhá fronta lidí.

Přední místo ukořistil žadatel z Příbrami, který podle svých slov čeká od úterních čtyř odpoledne. „Chtěl bych si půjčit na rekonstrukci domečku. Zdědil jsem ho po rodičích, tak bych ho zkusil zrekonstruovat," popsal reportérce Seznam.cz důvod svého „kempování” v centru Prahy.

Další žadatelka uvedla, že je ve frontě od úterních osmi hodin večer. "Když jsme volali na infolinku, tak nám pracovníci fondu řekli, že očekávají enormní zájem. tak jsme se rozhodli počkat radši venku," popsala svou motivaci žena z Prahy, která by ráda státní půjčku využila na stavbu domu.

Mimochodem, na otevření kanceláří čekalo přes noc více lidí než před areálem letňanského letiště, když tam hrála počátkem července kapela Rolling Stones. Tehdy stačilo na zabrání nejlepších míst ve frontě přijít v sedm hodin ráno.

Dívky čekaly na koncert Rolling Stones od časného ránaVideo: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Nakonec se ukázalo, že noční čekání nebylo úplně nutné. Přibližně do dvaceti minut po otevření kanceláře stihli být odbaveni všichni lidé z fronty, včetně těch, kteří přišli až ráno v osm.

SFRB začal přijímat žádosti na tři druhy půjček: na pořízení bytu půjčí až 1,2 milionu, na rodinný dům 2 miliony a na rekonstrukci 300 tisíc korun. Lákadlem je úrok 1,12 procenta, který je výrazně nižší než na trhu.

Přijímat žádosti bude fond až do celkové výše 1 miliardy korun. Největší zájem se kvůli administrativnímu nastavení žádostí čeká právě u rekonstrukcí. Kromě osobního doručení v Praze či Olomouci lze žádosti podávat i poštou nebo přes datové schránky.

Na pořadí, v jakém budou žádosti podány, záleží. „Fond bude zpracovávat žádosti podle času doručení, takže je opravdu důležité, v kolik hodin fond tu žádost převezme. Podle toho se sestaví pořadí,“ popsala pro Seznam.cz ředitelka komunikace SFRB Karolína Smetanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované