Hlavní obsah

Na ligu kvůli koronaviru fanoušci Juventusu nesmí, ale do Lyonu jich míří tisíce

Foto: Profimedia.cz

V severní Itálii byly zaznamenány četné případy výskytu koronaviru. Lidé žijící v okolí Lyonu jsou proto znepokojeni příjezdem několika tisícovek příznivců Juventusu Turín.

Reklama

Rčení, že fotbal nemá logiku, se obzvlášť specifickým způsobem projevuje nyní, kdy Evropu obchází strašidlo jménem koronavirus. Zatímco v severní Itálii se kvůli tamním ohniskům nákazy budou hrát fotbalové zápasy bez diváků, na dnešní utkání Lyon–Juventus má dorazit kolem 3 000 fanoušků hostí, tedy osob z oblasti, jež je virem postižena.

Článek

Starostové obcí Meyzieu a Décines-Charpieu, které najdeme přímo v sousedství stadionu Groupama, na němž se utkání Lyonu a Juventusu od 21 hodin uskuteční, požádali francouzské státní orgány, aby zamezily příjezdu fanoušků ze severní Itálie. Neúspěšně.

Na stadionu pro zhruba 60 000 diváků tak podle všeho dorazí zhruba 3 000 osob ze severní Itálie, kde bylo zaznamenáno přes 280 případů výskytu koronaviru. Ten už si tu našel i několik obětí na životech.

„Neexistují žádná omezení pro pohyb našich fanoušků,“ informoval ve svém prohlášení Juventus Turín, jehož viceprezidentem je bývalý český reprezentant Pavel Nedvěd.

Olivier Véran, francouzský ministr zdravotnictví, v úterý uvedl, že neexistují žádné vědecké nebo lékařské argumenty, které by vedly k zastavení nebo omezení sportovních akcí, jako je toto utkání.

Christophe Quiniou, starosta obce Meyzieu, kterého cituje web Europe 1, se velmi zlobí: „Jsou to jen dva dny, kdy pan ministr říkal opak! A lidé kolem stadionu se velmi bojí. Žádají o přijetí opatření, bojí se, že sem Italové koronavirus přinesou. Já si ani jako starosta nemohu dovolit přijmout příslušná opatření ve své obci, která se nachází hned vedle stadionu. Všechno, co mohu udělat, je pokusit se co nejvíce odrazovat všechny od kontaktů s příznivci, kteří dorazí z Itálie.“

Je to paradoxní situace, protože zatímco do Lyonu fanoušci Juventusu smí, na svůj vlastní stadion k nedělnímu ligovému utkání s Interem Milán nezamíří. V severní Itálii se totiž z hygienických důvodů, z obav před rozšiřováním koronaviru, budou hrát ligové zápasy za zavřenými dveřmi, bez diváků.

Podobně jako čtvrteční utkání Evropské ligy mezi Interem Milán a Ludogorcem Razgrad, na jehož lavičce působí český trenér Pavel Vrba.

Žádný speciální předpis, jenž by na epidemiologické situace pamatoval, ve svých řádech UEFA, tedy konfederace, která organizuje evropské soutěže, nemá. „Rozhoduje se ad hoc, na půdě takzvaného Football Departmentu,“ vysvětluje Rudolf Řepka, bývalý generální sekretář Fotbalové asociace ČR, který ve strukturách UEFA dlouhodobě pracuje.

Národní soutěže si řeší podobné situace samy, v souladu s nařízeními příslušných státních orgánů. O uplynulém víkendu byly 4 zápasy fotbalové Serie A, jež se měly hrát v severní Itálii, odloženy. Na blížící se víkend byla uplatněna jiná taktika.

Zápasy Udinese–Fiorentina, AC Milán – Janov, Parma–Spal, Sassuolo–Brescia, Juventus–Inter a Sampdoria – Hellas Verona se odehrají za zavřenými dveřmi, nesmí na ně diváci.

Italský ministr sportu Vincenzo Spadafora prohlásil, že vláda zatím nemá důvod podobná opatření rozšiřovat i do dalších regionů. V souvislosti s koronavirem jsou nyní pod specifickým dohledem tyto oblasti: Lombardie, Benátsko, Ligurie, Emilia Romagna, Furlánsko-Julské Benátsko a Piemont.

Kvůli koronaviru byly dosud omezovány či rušeny sportovní události zejména v Asii. Kromě toho, že se v Číně, kde je epicentrum nákazy, nehraje fotbalová liga, bylo už o rok posunuto halové mistrovství světa atletů v Nankingu, zrušena Velká cena vozů F1 v Šanghaji a na červen odsunuto MS družstev stolních tenistů v korejském Pusanu.

Reklama

Související témata:

Doporučované