Hlavní obsah

Na litvínovském sídlišti Janov se dozvěděli, že je odpojí od tepla. Nakonec to ale nebyla pravda

Lidé v Janově se dozvěděli, že je odpojí od tepla, protože dům má dluh. Nakonec to nebyla pravda.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Někteří nájemníci se dostávají do existenčních problémů. Reportér Seznamu natáčel v Janově, kde v jednom z domů měli být lidé odpojeni od tepla a vody od 1. února. Nakonec se ukázalo, že v tomto případě šlo spíš o strašení tamních nájemníků.

Článek

Na litvínovském sídlišti Janov je už několik panelových domů, z nichž zmizeli obyvatelé, protože je odstřihli od vody a tepla.

Příběh byl vždy podobný: v domě bydleli lidé, jimž stát sice posílal dávky na zaplacení nájemného a poplatků, avšak peníze nedoputovaly na účet, z něhož se teplo a voda platily. Skončily u majitelů bytů, kteří lidem na dávkách bydlení pronajímali.

Do bytového domu, který měl „prožívat“ poslední hodiny bez tepla, jsme se vydali. Na situaci upozornil Jiří Maria Sieber. Jde o podnikatele z Mostu, který je mimo jiné správcem bytového fondu. V daném domě se nabízí k prodeji byt za 25 tisíc korun. A místním obyvatelům během našeho natáčení přijel říct, že je 1. února odpojí od tepla.

„Máte 340 tisíc dluh na teple. Takže jestli nedostanou zaplaceno, tak to dneska odpojí. Aspoň takové mám informace,“ řekl místním obyvatelům Sieber.

V loňské roce se snažil kandidovat do Parlamentu za Řád národa – Vlasteneckou unii, stranu považovanou za silně nacionalistickou.

Nakonec se ukázalo, že obyvatelům reálně nehrozilo odpojení od tepla a vody. Redakci to potvrdily místní teplárny.

„Majoritního vlastníka jsme informovali, že dojde k odpojení tepla, pokud nebudou uhrazené dluhy za rok 2017. Část dluhů už byla zaplacena a vlastník se na nás obrátil, že by rád jednal o tom, jak zbývající částku zaplatit,“ říká Michaela Winklerová, mluvčí Tepelného Hospodářství Litvínov.

Chtěli jsme proto znát reakci Jiřího Marii Siebera, proč lidi strašil odpojením od tepla, když neměl tuto informaci potvrzenou. Reagoval, že takovou informaci dostal.

Jak to ve vybydleném domě vypadá?

Procházka s kamerou ve vybydleném domě.

Reklama

Doporučované