Hlavní obsah

Na Madagaskaru zemřelo na spalničky 900 lidí. Může za to nízká proočkovanost

Na Madagaskaru je nízká proočkovanost.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Půl roku trvající epidemie spalniček si na Madagaskaru vyžádala už přes devět stovek životů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) za to může malá proočkovanost. Ta se snižuje i u nás.

Článek

„Za epidemii na Madagaskaru může už řadu let trvající nízká imunita obyvatel proti spalničkám. WHO a UNICEF odhadují, že míra proočkovanosti je na ostrově nižší než 60 procent,“ řekl agentuře AP mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jašarević.

Podle odborníků se nemoc nemůže šířit, pokud je alespoň 95 procent dětí do tří let očkovaných. Kvůli nízké proočkovanosti tak zdravotníci na ostrově evidují přes 68 000 nakažených. Prokazatelně nemoc zabila 553 lidí, u dalších 373 se spalničky jako důvod neprokázaly, ale je velmi pravděpodobné, že jím byly.

„Máme skvělé vakcíny proti spalničkám. Bohužel nejsou používané tak, jak by měly. Od roku 2000 jsme měli obrovský pokles případů spalniček a úmrtí z nich, bohužel se ale dostáváme zpět do vysokých čísel. Pro rodiny s dětmi je to tragédie,“ vyjádřila se ředitelka pro imunizaci WHO doktorka Katherine O’Brienová.

Spalničky ale nejsou záležitostí pouze ostrova u jihovýchodního pobřeží Afriky. I u nás v poslední době stoupá frekvence jejich výskytu a opět je problémem nedostatek očkovaných dětí. Zatímco v roce 2007 bylo očkováno zhruba 98 procent dětí do tří let, od roku 2013 se toto číslo snižuje a v roce 2017 to bylo méně než 84 procent. Kvůli tomu tak jen letos do poloviny února zdravotníci evidovali 93 případů spalniček, což je více než za celý rok 2017.

„Současný vývoj je šokující, jde o velmi problematickou situaci, ke které ale zákonitě muselo dojít. I když je část infekcí spojena s importem ze zahraničí, k dalšímu šíření dochází v celé populaci. Počty nakažených stoupají a dalšímu šíření se dá velmi těžko zabránit,” řekl ředitel protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni Petr Pazdiora v rozhovoru pro ČTK.

Situaci nepomáhá ani fakt, že čím dál více rodičů se rozhoduje své děti neočkovat. Právě tato neochota patří podle WHO mezi největší zdravotní hrozby současnosti. Podle Světové zdravotnické organizace totiž vakcíny zachrání dva až tři miliony životů ročně, dalšímu 1,5 milionu by se díky očkování dalo zabránit.

Snižující se proočkovanost populace navíc znamená, že klesá i kolektivní imunita. Ta pomáhá i těm, kteří ze zdravotních důvodů vakcínu dostat nemohou a spoléhají tak na ostatní, kteří očkování mohou bez větších zdravotních rizik absolvovat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) kvůli sílícímu riziku v pátek na svém twitterovém účtu uvedl, že ve státních nemocnicích dojde k povinnému očkování zaměstnanců urgentních příjmů a dalších oddělení. Podle něj není možné riskovat, že by nákaza mohla vyřadit z provozu urgentní péči.

Mýty, které kolují o očkování, se nedávno zabýval náš rešeršní tým Sherlock. Vyvrácení některých z nich je na Facebooku Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované