Hlavní obsah

Na Malé Straně má vzniknout nové farmářské tržiště

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na pražské Malé Straně by ve spolupráci místních a radnice mělo vzniknout nové farmářské tržiště. Městská část také vytipovává další místa, která by pro tyto účely byla vhodná.

Článek

V budoucnu by se podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy lokální potraviny mohly více prodávat také na Havelském tržišti, radnice o tom jedná s provozovatelem. Magistrát rovněž připravuje rekonstrukci Staroměstské tržnice.

„Chceme podpořit především tržiště, kde bude produkce pokud možno lokálních potravin,“ řekl starosta. Tržiště na Malé Straně podle něj začne fungovat v červnu, místo se ještě řeší. O organizaci se podle něj postará místní sdružení, které již má domluvené producenty lokálních potravin.

V důsledku omezení ohledně koronaviru letos pražské farmářské trhy odstartovaly až koncem dubna. Havelské tržiště v centru metropole je nicméně stále zavřené. Místní obyvatelé tento trh často kritizují za to, že se na něm prodává převážně zboží určené pro turisty, které rezidenti neupotřebí. Hejma řekl, že se s provozovatelem, který má již asi 20 let tržiště v nájmu, pokouší dojednat prodej lokálních potravin.

Farmářské trhy by se v budoucnu mohly objevit také v památkově chráněné budově tržnice ve vnitrobloku ohraničeném ulicemi 28. října, Rytířská, Perlová a Na Můstku. Tu magistrát plánuje za stovky milionů zrekonstruovat, zatím však neukončil již delší dobu trvající veřejnou soutěž. Radní Prahy Jan Chabr řekl, že pokud by rekonstrukce nakonec padla, chtěl by udělat alespoň základní statické práce a následně tržnici co nejrychleji otevřít například právě pro pořádání farmářských trhů.

V Praze je farmářských tržišť celá řada, již přes deset let fungují trhy například na podskalské náplavce. Lokální potraviny si mohou lidé koupit také na Tylové náměstí u I. P. Pavlova, na Kubánském, Vítězném a Řezáčově náměstí, na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu, v Holešovicích, na Jižním Městě, v Modřanech a na řadě dalších míst.

Reklama

Doporučované