Hlavní obsah

Na Maltě kvůli vyšetřování vraždy novinářky padají ministři

Foto: Twitter.com/Notimex

Šéf úřadu maltské vlády Keith Schembri, který v úterý na svou funkci rezignoval.

Reklama

Kvůli vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové v úterý na funkci rezignoval šéf úřadu maltské vlády Keith Schembri. Informoval o tom deník The Times of Malta. Přerušení práce ve vládě později oznámil i ministr hospodářství Christian Cardona a také šéf resortu turistiky Konrad Mizzi.

Článek

Důvod odchodu Schembriho, svého klíčového spolupracovníka, premiér Joseph Muscat neuvedl. Maltská média ale tvrdí, že Schembriho vyslýchala policie kvůli jeho údajným kontaktům s obchodníkem Yorgenem Fenechem, který byl zatčen minulý týden. Schembri byl podle BBC také jmenován v kauze Panama Papers, kterou se Caruanová Galiziová zabývala.

Na policii byl také krátce v sobotu ministr hospodářství Cardona. Popřel, že by s vraždou investigativní novinářky měl cokoliv společného, v úterý ale uvedl, že je „v národním zájmu", aby z funkce do konce vyšetřování odešel.

Caruanaová Galiziová osm měsíců před svou smrtí psala na svém blogu o dubajské společnosti 17 Black Limited. Ta patří podle maltských úřadů právě Fenechovi. Caruanaová Galiziová napsala, že jde o firmu napojenou na maltské politiky. Úterní rezignace šéfa úřadu maltské vlády Schembriho značí, že mohl být na firmu napojen právě on.

Caruanová Galiziová totiž o Schembrim napsala v jednom z posledních blogů před smrtí, že je podvodník, protože společně s ministrem cestovního ruchu Konradem Mizzim měli profitovat z vlastnictví fiktivní společnosti v Panamě.

Rada Evropy letos společnost 17 Black Limited jmenovala ve své zprávě o smrti novinářky a uvedla, že firma údajně vyplácela přes neprůhledné společnosti v Panamě podstatné finanční částky vysoce postaveným maltským politikům a úředníkům.

Informace za imunitu

Vyšetřování dosud neobjasněné vraždy novinářky, která v roce 2017 otřásla ostrovním státem i celou Evropou, nabralo obrátky před týdnem. Tehdy byl zatčen 41letý Melvin Theuma, který o sobě tvrdí, že byl prostředníkem mezi objednavatelem a vykonavateli vraždy. Pár dní nato policie zadržela také Fenecha ve chvíli, kdy chtěl z Malty odplout na své lodi.

Fenech rovněž požádal o imunitu či jinou formu dohody při výslechu. Později si stěžoval na bolesti a byl převezen do nemocnice. O jeho zdravotním stavu zatím nejsou zprávy. Rozhodnutí o žádosti Fenecha spadá do pravomocí premiéra Muscata. Ten už imunitu výměnou za informace o případu poskytl Theumovi.

Propad svobody tisku

Kvůli průtahům ve vyšetřování se stala Malta terčem kritiky i na evropské úrovni. Rada Evropy v červnu uvedla, že neschopnost najít ty, kdo za atentátem stojí, vyvolává pochybnosti o respektování zákonů. Vláda pak v září souhlasila s veřejným a nezávislým vyšetřování smrti novinářky.

Vražda novinářky znamenala pro Maltu strmý pád v žebříčcích svobody tisku. Podle indexu, který sestavuje organizace Reportéři bez hranic (RSF), se země propadla o 30 pozic na 77. místo ze 180 zemí. Podle zprávy RSF jsou maltští novináři vystaveni velkému riziku, tlak se týká i občanských aktivistů.

Třiapadesátiletá Caruanaová Galiziová, která na svém blogu psala o korupci ve vládních kruzích, zahynula při výbuchu bomby ve svém voze. Policie zatím nebyla při rozkrývání pravděpodobně nájemné vraždy příliš úspěšná. Ze smrti novinářky byli letos obžalováni tři muži, všichni ale tvrdí, že jsou nevinní.

Reklama

Doporučované