Hlavní obsah

SpaceX plánuje příští rok otestovat raketu, která v roce 2022 zamíří na Mars

SpaceX příští rok otestuje loď určenou k letům na Mars.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2022 soukromá firma plánuje vyslat na Mars první loď s nákladem, o dva roky později by se měl na rudou planetu vydat člověk.

Článek

Vesmírná loď určená k cestám na Mars se bude moci vydat na první krátké lety už v první polovině příštího roku. Na konferenci o hudebních a filmových technologiích SXSW v texaském Austinu to řekl vizionář a zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk.

„Stavíme první marťanskou neboli meziplanetární loď a myslím, že budeme schopni krátkých výletů, letů v průběhu první poloviny příštího roku,“ řekl Musk. Vizionář ale zároveň zažertoval, že je možné, že se nepodaří plán dodržet. „Někdy jsou ovšem mé časové plány trochu, však víte...“ řekl pobavenému publiku. Narážel tak na své někdy nereálné představy o pokrocích ve vývoji raket jeho společnosti.

Musk dodal, že podle SpaceX v současnosti aktivně pracuje na sestavování první meziplanetární lodě.

Záměr vyslat první vesmírnou loď na Mars soukromá společnost oznámila v září 2017. V roce 2022 chce na rudou planetu vyslat loď s nákladem, o dva roky později by k Marsu měla vyrazit raketa s lidskou posádkou. Hlavním cílem mise je vytvořit na planetě kolonii.

Reklama

Doporučované