Hlavní obsah

Na Marsu po šesti letech přistane další sonda. Pět metrů pod povrchem bude zkoumat „marsotřesení“

Sonda InSight bude zkoumat vnitřní strukturu planety Mars.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Na planetě Mars v pondělí 26. listopadu přistane výzkumná sonda InSight. Jejím cílem bude mimo jiné zjistit původ hornin, z nichž se planeta skládá. Mars vznikl stejně jako Země zhruba před čtyřmi a půl miliardami let, vědci by tak díky výzkumu sondy mohli zjistit podrobnosti o vzniku Marsu a důvod, proč se od sebe vývoj obou planet lišil.

Článek

Vesmírná sonda InSight disponuje robotickou rukou, pomocí které na povrch Marsu umístí dva speciální seismometry francouzské výroby. Ty budou měřit takzvaná marsotřesení, která by mohla odhalit podrobnosti vzniku rudé planety a její složení. Data pak vědci porovnají s údaji o planetě Zemi. To by mohlo poodhalit, jak planety před zhruba čtyřmi a půl miliardami let vznikaly. Plánovaný výzkum bude vůbec prvním geofyzikálním pozorováním, které se na planetě Mars uskuteční.

Dalším cílem sondy bude měřit teplotu planety. Tu by měla sonda InSight pozorovat až pět metrů pod povrchem Marsu. Tím by pokořila rekord posádky vesmírné lodi Apollo, které se před téměř půl stoletím podařilo dostat dva a půl metru pod povrch Měsíce.

Čas přistání sondy je předem přesně naplánovaný. Manažer projektu Tom Hoffman BBC řekl, že sonda InSight má na Marsu přistát v pondělí 26. listopadu přibližně ve 20:47. Jak uvádí NASA na svých webových stránkách, průběh přistání sondy bude možné sledovat živě po celém světě.

„InSight je první misí, která bude zkoumat vnitřní strukturu Marsu. V minulosti jsme na planetu vyslali několik průzkumných vozidel, která důkladně zkoumala povrch Marsu, jeho chemické složení a horniny, jež se tam nachází. Teď se chystáme zkoumat vnitřek planety. Chceme se pokusit porozumět otřesům na Marsu – nazýváme je marsotřesení, nikoliv zemětřesení – a také vysíláme sondu, která se provrtá do hloubky pěti metrů. Díky ní budeme schopni zkoumat vlnu tepla, která přichází z jádra planety,” řekl agentuře AP technický inženýr sondy InSight Ravi Pakraš. „Celkově nám všechny tyto informace poslouží k tomu, abychom zjistili, zda má Mars pevné, či kapalné jádro a jak se Mars jako planeta formoval. To nám též pomůže pochopit, jak vznikla Země a ostatní kamenné planety,” dodal.

Sonda InSight odstartovala v květnu ze základny v Kalifornii. Na rozdíl od předchozích výzkumných robotů, které se po Marsu pohybovaly a zkoumaly jeho povrch, bude InSight po celou dobu stát na místě. Na planetě Mars by sonda měla strávit 728 pozemských dnů.

Reklama

Doporučované