Hlavní obsah

Průzkumný modul při přistání na Marsu explodoval. Měl tam najít život

 

Reklama

Evropská kosmická agentura dnes večer vydala nepříznivou zprávu: Kosmický modul nezvládl přistání na rudé planetě.

Článek

Experimentální modul Schiaparelli se během přistávacího manévru roztříštil o povrch Marsu a po dopadu zřejmě explodoval. Dnes to uvedla Evropská kosmická agentura (ESA). Snímky americké vesmírné agentury NASA podle ní ukázaly, že modul se zřítil z dvou až čtyř kilometrů a náraz jej zničil.

Schiaparelli k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO) v rámci projektu ExoMars Evropské kosmické agentury a ruské agentury Roskosmos. Projekt je zaměřen na hledání stop života na Marsu.

Modul se o přistání na planetě pokusil ve středu, ESA o něm pak dva dny nevěděla. Jeho osud objasnily až snímky z americké sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), která obíhá kolem Marsu.

Ahoj Země, chyběla jsem ti?! Vzkaz, který vyslala družice TGO, když se dostala na plánovanou oběžnou dráhu kolem Marsu.

Vesmírem cestoval sedm měsíců. V březnu ho ze Země vypustila Evropská kosmická agentura se smělým cílem. Na Marsu měl hledat stopy života - metan a jiné plyny, které by svědčily o přítomnosti aktivních geologických a hlavně biologických procesů. Jedná se o první misi, jejímž hlavním úkolem je hledání marsovského života.

Do atmosféry Marsu vstoupil stroj rychlostí 21 000 kilometrů za hodinu. Po jeho dosednutí na povrch rudé planety se do hry měla zapojit i americká NASA, aby zprostředkovávala komunikaci modulu, sondy a Země.

Mise ExoMars je společným projektem Evropské kosmické agentury a Roskosmosu - ruská agentura poskytla raketu Proton, která sondu s průzkumným modulem vynesla do vesmíru.

Výzkum Marsu by měl trvat dva roky.

Reklama

Doporučované