Hlavní obsah

Na Mendelovo výročí přijede příští rok do Brna až osm držitelů Nobelovy ceny

Foto: Chybík+Krištof

Mendelův skleník.

Reklama

Na oslavy dvoustého výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela přijede příští rok do Brna sedm nebo osm laureátů Nobelovy ceny.

Článek

Brno chystá v souvislosti s oslavami několik akcí včetně světové konference genetiků. Mendel v Brně působil a učinil tam objevy základů dědičnosti. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by vláda měla usilovat o to, aby se Mendelův odkaz dostal na seznam UNESCO.

Mendel se narodil 20. července 1822 v Hynčicích. Brno k dvoustému výročí jeho narození připravuje velkou akci. Chystá i novou sochu vědce, která bude příští rok odhalena. „Přála bych si, aby po těch oslavách nebyl jediný Brňan, který by nevěděl, kdo je Gregor Mendel a co pro Brno znamenal. Obávám se, že nyní je jeho jméno významnější ve světě než v Brně, a to je škoda,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. „Je na místě, aby Česká republika a vláda měla ambici, aby se odkaz Mendela stal nehmotným chráněným dědictvím UNESCO. Brno by pak díky tomu mohlo pracovat na rozvoji cestovního ruchu,“ řekl Jurečka.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Mendelovo jméno je ve světě mimořádně známé. „V roce 2022 je 200 let od jeho narození a ČR převezme předsednictví EU. Je to příležitost, abychom využili i obrovskou autoritu Mendelova jména. Měli bychom se připravovat tak, aby nebyly akce jen v Praze, ale i na jiných místech a ideálním místem pro témata týkající se výzkumu a inovací je právě Brno,“ řekl Fiala.

Reklama

Související témata:

Doporučované