Hlavní obsah

Na Mezinárodní den žen se bude v Římě na konferenci diskutovat o postavení žen v církvi

V Římě se bude diskutovat o postavení žen v církvi.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na konferenci se znovu otevře také téma vykořisťování jeptišek. O jejich špatných ekonomických podmínkách před několika dny informoval vatikánský magazín.

Článek

Nerovnému postavení žen v katolické církvi se ve čtvrtek na Mezinárodní den žen bude věnovat konference s názvem „Proč záleží na ženách”, kterou pořádá organizace Hlasy víry. Důvodem je fakt, že církev ovládají muži, což je terčem sílící kritiky. Předmětem konference bude mimo jiné také vykořisťování jeptišek ve Vatikánu. Informace přinesl zpravodajský server The Guardian.

„Žijeme v době změn, ale pořád jsou tu místa, kde je genderová rovnost systematicky přehlížena. Katolická církev je jedním z nich. Krize, které čelíme, vyžaduje lídry, ženy a muže, již jsou připraveni myslet nemyslitelné, riskovat ohrožení zájmu mocných a udělat krok směrem k většímu dobru,“ uvádí organizátoři konference ve svém prohlášení.

Každoroční konference se letos nekoná přímo ve Vatikánu jako v minulých letech. Svatý stolec bez udání důvodu odmítl schválit některé řečníky. Mezi nimi je například bývalá prezidenta Irska Mary McAleeseová.

Na sociálních sítích se šíří manifest, který požaduje, aby ženy v církvi dostávaly funkce, jež odpovídají jejich kompetencím. „Jako dospělé ženy zažíváme denně důsledky podřízeného postavení v církvi,“ stojí v něm mimo jiné. Na významných církevních pozicích je minimum žen, mezi nimi například Barbara Jattaová, která se v roce 2016 stala první ženou v čele vatikánských muzeí.

Konference se koná několik dní poté, co vatikánský měsíčník na příbězích několika žen poukázal na vykořisťování jeptišek ve Vatikánu. Článek odhalil špatné ekonomické podmínky, kterým čelí mnoho řádových sester, a poukázal na to, jak je práce žen v církvi ve srovnání s muži neadekvátně ohodnocená a málo oceňovaná, a to i ze strany těch, pro které pracují.

Ženy v církevních řádech pracují dlouhé hodiny, vaří, uklízí a obsluhují kardinály, biskupy či další úředníky, kteří se podílejí na chodu instituce. Jejich finanční ohodnocení je symbolické, nebo vůbec žádné, nemají uzavřené žádné smlouvy.

Před otrockou prací žen církvi varoval v minulosti papež František, který je s několika dalšími kardinály na konferenci pozván. Na otázku, jestli bude církev k ženám otevřenější, odpověděl, že žen je na významných pozicích v církvi málo a instituce by se měla proto posunout dopředu. Dodal také, že práce v církvi by měla být především službou a ne otrockou prací. Té by se ženy měly umět postavit.

Reklama

Doporučované