Hlavní obsah

Na ministerstvo se vrací exnáměstkyně, která předbíhala při očkování

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Alena Šteflová bude znovu působit na Ministerstvu zdravotnictví.

Reklama

Alena Šteflová uspěla ve výběrovém řízení a na Ministerstvu zdravotnictví bude pracovat jako ředitelka odboru.

Článek

Na Ministerstvo zdravotnictví se vrací jako úřednice bývalá náměstkyně Alena Šteflová, která musela post ve vedení ministerstva opustit na začátku letošního roku poté, co se nechala přednostně očkovat proti covidu-19.

Kvůli této aféře byla tehdejším ministrem zdravotnictví Janem Blatným odvolána z pozice jeho náměstkyně. Blatný tento krok tehdy zdůvodnil tím, že nedodržela platná nařízení.

Zhruba půl roku poté se blíží její návrat. Alena Šteflová se podle informací Seznam Zpráv od 1. července stane na ministerstvu, vedeném momentálně staronovým ministrem Adamem Vojtěchem, ředitelkou odboru zdravotní péče. Tento post, který spadá pod náměstkyni Martinu Vašákovou, je v tuto chvíli neobsazený.

Alena Šteflová pro Seznam Zprávy potvrdila, že ve středu výběrové řízení na tuto pozici vyhrála.

„Chci pokračovat v tom, co mám ráda a co mě baví,“ zdůvodnila Šteflová, proč se znovu o místo na Ministerstvu zdravotnictví uchází, a doplnila, že je tento úsek na ministerstvu dlouhodobě neobsazený a potřebuje posílit. Alena Šteflová předtím například pracovala jako ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO).

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová napsala, že toto výběrové řízení ještě není ukončeno. „Výsledek výběrového řízení na základě doporučení výběrové komise se v tuto chvíli finalizuje,“ doplnila.

Výběrové řízení podle jejích slov bylo vyhlášeno ještě v době, kdy byl ministrem Petr Arenberger, vyhodnoceno bylo za jeho nástupce Adama Vojtěcha. Právě on si mimochodem Alenu Šteflovou vybral v prosinci 2017 jako svoji náměstkyni, když řídil úřad poprvé.

Jak Alena Šteflová Seznam Zprávám řekla, nyní ji pro post náměstkyně neoslovil. „Ne, neoslovil mě,“ uvedla.

Než byla Alena Šteflová v lednu odvolána, vysvětlovala přednostní očkování tím, že jí bylo nabídnuto, když se pár dní předtím nechala ve Státním zdravotním ústavu otestovat na koronavirus.

Doplnila, že kvůli svým častým rizikovým pracovním kontaktům využila této nabídky a i s manželem se nechali naočkovat zbytkovou vakcínou.

Tehdejší ministr Blatný toto vysvětlení nepřijal a odvolal ji.

Reklama

Doporučované