Hlavní obsah

Na ministerstvu se děly divné věci, zavzpomínal bývalý Kavanův náměstek Telička

Pavel Telička v rozhovoru mluví o zklamání z toho, že se v případě podezřelých zakázek nedočkal verdiktu soudu.Video: Jiří Kubík, Sabina Slonková

 

Reklama

Ex-náměstek ministra zahraničí v reakci na zjištění Seznamu potvrdil, že se na tomto úřadu děly „nehospodárné věci", které jsou dodnes nevysvětlené.

Článek

Seznam v polovině týdne zveřejnil další reportáž z investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování, která přináší informaci, že na pozadí pochybných rekonstrukcí zahraničních ambasád za éry Jana Kavana (1998-2002) se odehrával i nelegální byznys se zbraněmi. Svědectví o tomto dosud netušeném případu poskytl bývalý detektiv, který se před čtrnácti lety podílel na vyšetřování podezřelých rekonstrukcí ambasád, a také Cyril Svoboda, Kavanův nástupce ve funkci ministra.

Ani Kavanův první náměstek Pavel Telička o byznysu se zbraněmi nevěděl, nicméně se znalostí poměrů na úřadu v rozhovoru pro Seznam řekl, že tam byla „spousta nehospodárností“. „Hodně jsem očekával od vyšetřování a výroku soudu,“ říká dlouholetý diplomat a dnešní europoslanec zvolený za hnutí ANO.

Zachránili jsme 250 milionů, říká bývalý policista

Telička totiž jako člen vedení ministerstva zažíval pravidelné porady, na nichž Kavanův generální sekretář Karel Srba vysvětloval ekonomické záležitosti týkající se například rekonstrukcí a dalších věcí. Po Srbově odchodu z úřadu v březnu 2001, vynuceném kauzou nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, se generálním sekretářem stal Pavel Jaroš, který v Černínském paláci „dosloužil“ až do konce Kavanova mandátu v létě 2002.

V tu dobu policie začala vyšetřovat osm lidí napojených na rekonstrukce ambasád, nejen Srbu a Jaroše, ale i zástupce jednotlivých stavebních společností. V případě tří zastupitelských úřadů (Záhřeb, Alžír a Nairobi) policisté během tří měsíců shromáždili konkrétní důkazy o umělém navýšení ceny zakázky a Srbu a spol. obvinili například z přijímání úplatků, podplácení či porušování povinností při správě cizího majetku. Podle policie byla zakázka v Záhřebu navýšena o téměř dvacet milionů korun, v Alžíru o 6,5 milionu a v Nairobi o 2,3 milionu.

„Poté, co jsme podali obžalobu, tak jsme zachránili majetky v rozsahu 250 milionů korun,“ řekl reportérům Zvláštního vyšetřování bývalý policista, který se při natáčení z bezpečnostních důvodů a kvůli ochraně identity chránil kuklou.

Případ se pod dozorem státní zástupkyně Dagmar Máchové vyšetřoval tři roky, následně byla podána obžaloba, načež při soudním přelíčení sama žalobkyně navrhla všech osm lidí zprostit obžaloby. A soud pak vynesl zprošťující rozsudek. Vyjádření Dagmar Máchové, dnes mimochodem v jiné kauze postavené mimo službu kvůli trestnímu stíhání z vynášení informací obžalovaným osobám, se zatím nepodařilo získat.

Nový díl Zvláštního vyšetřování si pusťte zde:

Reklama

Doporučované