Hlavní obsah

Na misi planetární obrany Hera se bude podílet i firma z Brna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na misi planetární obrany s názvem Hera se bude podílet i firma z Brna, tým českých inženýrů bude odpovědný za vývoj struktury kosmické lodi včetně jejího podrobného návrhu.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl jednatel společnosti OHB Czechspace Pavel Dobeš. Hera je mise pod Evropskou kosmickou agenturou (ESA), v jejímž rámci budou vědci zkoumat vliv dopadu sondy do asteroidu.

Firma ohledně spolupráce podepsala smlouvu s německou společností OHB System AG. Program přípravy ochrany Země před možnou srážkou s vesmírným tělesem, na kterém společně pracují ESA i americká NASA, má dvě mise, Dart a Hera. Dart pod vedením NASA by měl být první misí s předvedením jedné z technik obrany Země - změny pohybu asteroidu kinetickým nárazem. Cílem mise je asteroid Didymos a jeho měsíc Dimorphos. „V říjnu roku 2022 narazí kosmická loď Dart do tohoto měsíce, což bude mít za následek trvalou změnu jeho oběžné dráhy kolem asteroidu,“ uvedla společnost. Dart by měl ze Země odstartovat 22. července 2021.

V rámci mise Hera by pak v roce 2024 měla odstartovat raketa Ariane 6, svého cíle dosáhne o tři roky později. Bude zkoumat asteroid a jeho měsíc a vyhodnotí dopady nárazu Dart do něj.

„Schopnost provést tuto misi je zcela zásadní, pokud chceme být v budoucnu schopni ochránit naši planetu a odklonit případný asteroid, který by hrozil srážkou se Zemí. A je velmi důležité, že se Česká republika rozhodla zúčastnit této mise s tak historickým významem,“ uvedl Dobeš. Tým inženýrů bude podle něj konkrétně odpovědný za vývoj struktury kosmické lodi včetně jejího podrobného návrhu, analytického ověřování, dohledu a podpory při mechanickém testování. Na starost bude mít i mechanickou výbavu pro podporu ze Země, a to včetně koncepčního návrhu testování a integrace.

Didymos a jeho měsíc pro Zemi podle NASA nepředstavuje žádnou hrozbu, ale je ideálním cílem pro takovou zkoušku. NASA považuje za snadnější měřit v binárním systému změny v oběžné dráze menší planetky kolem větší, než sledovat změny v letové dráze jedné planetky kolem Slunce.

Podstatou takové planetární obrany je snaha ovlivnit dráhu letu hrozící planetky. Především jde o urychlení nebo zbrzdění rychlosti tělesa, které by tak do předpokládaného bodu srážky dorazilo dříve nebo později než Země. V závislosti na dostatku času by k tomu stačilo i relativně nepatrné ovlivnění letu. Špatně připravený zásah, který by způsobil rozpad tělesa, by ale naopak mohl znamenat nepředvídatelné riziko.

Reklama

Související témata:

Doporučované