Hlavní obsah

Na mobilu zelená, můžeš na pivo. Blíží se skenování u vchodu

Foto: Hospodářská komora ČR.

Aplikace by mohla fungovat už v květnu, říká Hospodářská komora. Záleží však na vládě.

Reklama

Do hotelu, kina, restaurace i bazénu brzy vstoupíte jen s negativním testem na covid-19. Anebo pokud máte protilátky, případně jste očkovaní. „Vstupenkou“ by mělo být i potvrzení v mobilní aplikaci.

Článek

Služby péče o tělo, hotely a penziony, fitness centra, bazény, sauny a wellness, kina, vnitřní prostory restaurací a veškerý sport uvnitř. K většině toho, co budete chtít brzy dělat pod střechou – kromě například návštěvy hradů a zámků nebo obchodů – poslouží prokazatelný negativní test.

Už od 3. května si to (pokud počty nakažených nezačnou stoupat) vyzkoušíte u kadeřníka, holiče, v nehtovém studiu a dalších službách péče o tělo. Pokud to dobře dopadne, mohla by se zhruba v té době alespoň v pilotním režimu spustit nová aplikace Bezpečná provozovna, kterou by se lidé kromě předložení „papíru s razítkem“, SMS zprávy s výsledkem testu, nebo testováním na místě mohli prokázat u vstupu do provozovny.

„Bude to jednoduché jako zaplacení složenky pomocí QR kódu,“ slibuje Zdeněk Zajíček z Hospodářské komory, který dojednává podmínky spuštění aplikace tak, aby byla v souladu s požadavky vlády.

Přijdete do hospody, bazénu nebo fitness centra a u vchodu se prokážete QR kódem ve svém mobilu. Informace z něj o vašem zdravotním stavu si načte obsluha vlastním mobilem nebo tabletem s nainstalovanou aplikací. Díky verifikaci informací z databáze Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nebude možné zfalšovat potvrzení třeba pomocí print screenu cizí obrazovky.

„Jsme připraveni, že by aplikace mohla začít fungovat od 3. května,“ přiblížil Zdeněk Zajíček. Profesní svaz ještě ladí detaily a podmínky spuštění s ÚZIS a Národní agenturou pro komunikační a informační technologie.

Ve skutečnosti jde vlastně o aplikace dvě. Bezpečná provozovna dá podnikatelům do ruky nástroj, jak si rychle u vstupu ověří, že je zákazník negativní, má protilátky nebo je naočkován. Načítat přitom bude informace z druhé aplikace, kterou teď stát dokončuje. Připravený má už systém QR kódů pro očkování, momentálně pracuje na QR kódech pro testování.

Bez citlivých údajů

„Na mobilu se rozsvítí zelená nebo červená. Chceme se vyhnout tomu, aby se ukládaly jakékoliv osobní údaje o zákaznících. Ale pokud to bude podmínka státu, jsme připraveni i na tuto možnost,“ popsal Zajíček s tím, že si takovou podmínkou dokáže představit třeba na letišti, ale ne už v restauracích a hospodách.

Aplikace načte informace z certifikátu ve státním očkovacím pasu, kam se ukládá například informace o délce platnosti testů. U antigenních testů se počítá s třídenní expirací, PCR testy platí sedm dní, testy na protilátky expirují po třech měsících a očkování po šesti měsících.

Bezpečná provozovna nabídne pro podnikatele další funkce. Nebudou muset pokaždé sledovat mnohdy chaotické informace o režimových opatřeních a restrikcích, které se ženou na obchod a služby, ale aplikace to za ně sama ohlídá a řekne jim, co aktuálně mají v konkrétním typu provozovny splnit.

Hospodářská komora a další zájmová sdružení pomocí aplikace tlačí vládu k rychlejšímu rozvolňování. „Aplikace může pomoci k tomu, aby se otevřelo co nejvíc byznysu v co nejkratším čase,“ věří Zajíček.

Na rychlejší otevření naléhají zástupci byznysu z různých stran. Zoufalé vyhlídky mají restauratéři. Zahrádky se podle odhadů Ministerstva zdravotnictví otevřou snad v polovině května a vnitřky restaurací v červnu nebo v červenci. To je optimistický výhled. Skutečný termín závisí na vývoji počtu nakažených.

„Je daleko pragmatičtější uvolnit pro provoz zahrádky restaurací v režimu bezpečná restaurace a umožnit tak kontrolovanější pohyb lidí. Se zlepšujícím se počasím jiná cesta není,“ je přesvědčen Luboš Kastner, vyjednavač za restauratéry z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Reklama

Doporučované