Hlavní obsah

Na Monínci už zasněžují. Nová technologie vyrobí sníh až do 35 stupňů

 

Reklama

Středočeský areál pořídil novou technologii a poprvé ji před kamerami Seznam Zprávy vyzkoušel.

Článek

Všude kolem zeleň a uprostřed sjezdovky sníh. Takhle už nebude vypadat jen konec lyžařské sezony na jaře. Nově se tak bude díky technologii snow factory lyžovat i na podzim nebo v létě. Zasněžovat se s ní dá až do 35 stupňů.

Majitelé Ski areálu Monínec ve středních Čechách zprovoznili na první pohled běžná sněžná děla, ovšem tři nová zařízení za 50 milionů korun vyrábějí i třikrát dražší sníh než klasický technický. Kubík více odolného sněhu stojí 45 korun.

„Pracuje to na stejném principu jako sněžné dělo, výhoda tohoto zařízení je, že dokáže vyrábět sníh v plusových teplotách. Vyrobit ho dokážeme až do 35. Není to ale potom efektivní a ekonomické," říká ředitel Ski areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Foto: Tereza Robinson

Sníh připomíná sklo nebo šupiny.

Oproti technickému sněhu je sníh snow factory jiný. Připomíná šupiny nebo sklo. Vyrábí se z vody v minusových teplotách. Namražený sníh má venku, potom co opustí dělo, minus pět stupňů.

„Za nějakých 22 až 25 dní vysněžíme sjezdovku 600 metrů dlouhou, třicet metrů širokou, ve výšce, máme to počítáno na 40 centimetrů," dodává ředitel areálu.

Původně italská děla za 24 hodin vyprodukují až 500 kubíků sněhu. To je v přepočtu 50 nákladních tater. Na produkci sněhu spotřebují výrobní kontejnery pět litrů vody za vteřinu. Sníh se vyrábí v minusových teplotách a teplotu minus pět stupňů ve svém jádru drží, takže se roztává pomalu. K výrobě sněhu se nepoužívají žádné chemické látky.

Podle slov ředitele ski areálu je ale jasné, že pokud by 14 dní v kuse pršelo, je pro ně sníh v plusových teplotách neudržitelný. I přesto, že děla mohou zasněžovat až do 35 stupňů, tak ideální teploty pro údržbu sněhu našli při testování mezi 10 až 15 stupni nad nulou.

Reklama

Související témata:

Doporučované