Hlavní obsah

Na Moravě jsou vyšší platy než ve zbytku republiky. Stačí trefit správný obor

Foto: Profimedia.cz

Největší nedostatek je v moravském regionu absolventů technických oborů.

Reklama

Na Moravě si můžete vydělat až o deset tisíc měsíčně víc, než je běžná mzda v České republice na stejné pozici. Díky nízké nezaměstnanosti se o vás navíc budou zaměstnavatelé přetahovat.

Článek

Ve velkých moravských městech stále roste poptávka po zaměstnancích v technických oborech. Pracovníci ve výrobě, strojírenství nebo IT mají díky tomu skvělou pozici nejen při vyjednávání poměru a výhod, ale také v možnostech možných přesunů v rámci pozic.

V současné době je totiž v regionu až šest pozic na jednoho uchazeče. Podle každoročního průzkumu společnosti Hays si tak inženýři přijdou na lepší peníze než jejich kolegové z jiných částí země.

Například softwaroví testeři mají na Moravě podle analýzy typickou základní hrubou mzdu okolo 50 tisíc korun, což je o tisícovku lepší než u zbytku republiky. Dokonce o pět tisíc víc oproti běžné mzdě si obvykle vydělá programátor, který dokonce může dosáhnout až na 80 tisíc hrubého.

Největší rozdíly je ale možné pozorovat u vedoucích pozic. Typická mzda technického ředitele se obvykle pohybuje okolo 110 tisíc měsíčně, o deset tisíc více, než je běžné.

Dobře se na Moravě také daří zaměstnancům v oboru obchodních služeb. Specialista péče o zákazníky si přijde běžně na 40 tisíc, neboli o dva tisíce více, než je obvyklé.

Ve finančních oblastech si dokonce přilepší na Moravě zaměstnanci hned od juniorských pozic. Například účetní pohledávek junior má oproti zbytku republiky typicky o tři tisíce víc, stejný rozdíl platí i pro pozici hlavní účetní junior, který však při povýšení na seniora dostává dokonce o 5 tisíc víc oproti standardu.

Hůř se v regionu daří klasickým IT oborům. Jejich absolventi dostávají menší gáži, než je obvyklá ve zbytku republiky, a proto odchází jinam. Mezi oblíbené destinace patří například Středočeský kraj. Například BI developer (analytik dat ve společnosti) dostane měsíčně o pět tisíc méně oproti republikovému standardu, iOS vývojář má plat horší dokonce o 35 tisíc.

Na Moravě tak chybí odhadem 30 tisíc ajťáků. Firmy navíc přestaly uchazeče přeplácet a snaží se jim vyjít vstříc v jiných ohledech, jako jsou například benefity v podobě častých home officů.

Pokud taktika nevyjde, obrací se zaměstnavatelé podle Hays i za hranice, ideálně mimo Evropskou unii. Tam totiž nejen dostanou technicky zdatné zájemce, ale ti jsou zároveň finančně dostupní a často dokonce ochotní se do České republiky přestěhovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované