Hlavní obsah

Na moravské svatbě lustrovali novomanžele. Udal to zákazník, řekl hostinský

Na moravské svatbě. Kolem této hospody se točí kauza stovky „finančákem“ obeslaných novomanželů.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam se vypravil do místa, kde začala zatím poslední aféra kolem EET. Finanční úřad si kvůli svatební hostině pozval k vysvětlení několik desítek novomanželských párů.

Článek

V teplý a slunečný říjnový pátek svatebčané s mírnou nervozitou přešlapují na vyzdobeném selském dvorku. Fotí se a vtipkují, ale je znát, že už začínají mít hlad.

„Vydržte, počkáme na nevěstu se ženichem,“ uklidňuje žena ostatní svatebčany, zatímco čerství novomanželé ještě opodál pózují pro fotografa.

Nějak podobně prožily tady v areálu starého mlýna svatbu desítky novomanželských párů. A netušily, že mnohé z nich čeká za nějaký čas pozvání na finanční úřad.

Kolem zdejší Hospůdky ve Stodole se totiž točí vyšetřování, které v minulých dnech vzbudilo velkou veřejnou pozornost. Nejprve se ve Sněmovně a pak v médiích objevily informace, jak místní úředníci naháněli desítky párů, aby zjistili podrobnosti, jakou měly svatební hostinu.

Kde se konala? Kolik hostů bylo pozváno? Kde byli ubytováni? Jak se to účtovalo?

Udali mě

Hospůdka ve Stodole umístěná právě v areálu starého mlýna má v den natáčení naší reportáže zavřeno. Jako obvykle, když je tu svatba. A to se podle místních stává tak čtyřikrát do týdne.

„Lidé si to chválí. Majitel je vyučený kuchař,“ vyprávějí sousedky, které mají domy v blízkosti.

„Evidentně to nebude špatné, když tam jsou od středy do soboty svatby,“ říká další.

Majitel Josef Němec má však nepříjemnosti. Právě on je objektem velkého finančního vyšetřování.

„To začal jeden závistivý člověk,” říká muž, který původně vařil v zemědělském družstvu a po revoluci začal podnikat. Nejdřív založil mléčnou farmu, choval až 140 kusů dobytka, pak přidal i zdejší hospodu a pustil se do svatebního byznysu.

„Měl tady svatbu, byl strašně spokojený, akorát chtěl zaplatit polovinu toho, co měl. Vyloženě smlouval, kolik mu slevím, když mě neudá,“ vypráví hostinský, který nějaký čas vystupoval jako předseda Asociace soukromých zemědělců v Přerově.

„A víte, proč mě udal?” říká. „Protože jsem nevěděl, že i když se udělá faktura, musí se ještě evidovat tržby. Nevěděl jsem, že to musí přejít přes EET,“ vysvětluje Josef Němec podstatu svých potíží s úředníky Finanční správy.

Bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka ve Výzvě komentuje zjištění Seznamu ohledně vydávání likvidačních zajišťovacích příkazů na majetek a peníze firem na základě pouhého podezření, že by firmy mohly šidit na daních.Video: Seznam Zprávy

Faktura stačí? Anebo ne?

Na to, jestli úřady vyrazily po hostinském Němcovi oprávněně, nebo zda šlo o zbytečně přísný postup, není jednotný názor.

Na stranu Josefa Němce se – v obecné rovině a bez znalosti konkrétního případu – staví daňový poradce Tomáš Hajdušek.

„Pokud byla celá akce spuštěná jen kvůli tomu, jestli bylo evidováno správným způsobem, tak jenom říkám, že pokud je vystavená faktura, nemusí už evidence v EET být,“ říká poradce.

Ředitel Finanční správy Martin Janeček, jehož lidé teď případ z Moravy a postup tamních úředníků prověřují, má jiný názor.

„Jestli dostával platbu v hotovosti, má povinnost evidovat. A jestliže fakturoval, nic nebrání tomu, aby vedle toho vydal samostatnou účtenku ze systému evidence tržeb,“ říká Martin Janeček.

Finanční úředníci měli podle zjištění Seznamu od 29 svatebčanů indicie, že útrata za svatební hostinu nebyla v systému zaevidovaná.

Podnikatel Josef Němec přitom tvrdí, že v restauraci běžně tržby eviduje. Když nepořádá svatební hostinu a je otevřeno pro veřejnost, EET je podle něho v restauraci v provozu.

Do jaké míry se tak děje, nebylo vzhledem k tomu, že se v hospůdce právě konala svatba, možné ověřit. Zkušenost některých zákazníků je totiž opačná.

„Když jsme si tam dávali několikrát oběd nebo kávu, dostali jsme pouze ručně psanou účtenku na papírku, žádný daňový doklad z pokladny,“ popisuje zákaznice hospůdky, která však – právě proto, že hospůdku navštěvuje – nechce uvést jméno.

Podejte svědectví, nebo...

Případ však nemá jen rozměr sporu o to, co vlastně zákon o evidenci tržeb podnikatelům předepisuje a jaké náležitosti o nich mohou finanční úředníci požadovat.

Mnohem více totiž veřejné mínění zasáhl fakt, že do případu, který vstoupil ve známost především díky serveru Podnikatel.cz, byli zataženi právě čerství novomanželé.

První dopis, které mnohé z nich vystresoval, dostaly páry už loni v prosinci.

„Ve vazbě na vámi uzavřený sňatek vás žádáme o poskytnutí informací a doložení listin týkajících se vaší svatební hostiny,“ stálo mimo jiné v dopisu, který zakončilo výstražné upozornění: Pokud nebudou páry spolupracovat, mohou dostat pořádkovou pokutu. V dopise se píše o částce až 500 tisíc korun.

Letos v srpnu pak Finanční správa oslovila páry znovu – s tím, že písemné vysvětlení nestačí a bude třeba podat ho také ústně.

Právě tento způsob zjišťování podkladů považují odborníci za nezákonný.

„Já si myslím, že to není úplně v souladu se zákonem. Protože forma byla zatěžující více, než bylo zdrávo,“ říká Jiří Žežulka, manažer daňových sporů ve firmě Apogeo a bývalý zástupce generálního ředitele na Generálním finančním ředitelství.

Podle mluvčího Generálního finančního ředitelství Petra Habáně se však úředníci snažili co nejpřesněji vytipovat lidi, které obesílali.

„Finanční správa postupovala nejen podle finančního řádu, ale i tak, aby co nejméně zatěžovala oslovené lidi,“ říká Petr Habáň. Sám však také uvádí, že postup úředníků je nyní předmětem prověrky, kterou finanční ředitelství nařídilo.

„Současná kontrola v Olomouci ukáže, jestli byl tento postup v pořádku,” uzavírá mluvčí Habáň.

Co řekli svatebčané

Seznam mluvil se třemi páry, které musely jít kvůli svatební hostině na úřad. Shodují se, že nešlo o úplně příjemnou zkušenost, ale postup úředníků považují za korektní. Přesto si nikdo z těchto svědků nepřeje zveřejnit jméno.

Na to, jak důvodný postup úřadů proti hospůdce pana Němce byl, mají rozdílné názory.

„Absolutně se tomu nedivím,“ reaguje manžel z jednoho páru. Mluví o zmateném vyúčtování, které po svatební hostině dostal.

Žena z jiného páru, který na místě oslavoval sňatek, je však postupem úřadů znechucena. „Hostinu platil manžel, ale neměl žádné výhrady. Že kvůli tomu pana hostinského takto vyšetřují, je strašné, jako kdyby to byl nějaký kriminálník,“ říká.

Reklama

Doporučované