Hlavní obsah

Na Moravu míří bouřky, hladiny řek mohou stoupnout

Foto: HZS Olomouckého kraje

Likvidace povodňových škod na Šumpersku stále trvá.

Reklama

Na severovýchodě Moravy se dnes odpoledne a večer místy vyskytnou bouřky doprovázené přívalovým deštěm, který může rozvodnit zejména malé řeky.

Článek

Vzhledem k jejich nasycení z předchozích dešťů nelze vyloučit dosažení prvního povodňového stupně, tedy bdělosti. Při bouřkách hrozí také zatopení níže položených míst, například podjezdů nebo sklepů, zásah bleskem a úrazy způsobené padajícími a poletujícími předměty.

Podívejte se na video hasičů.

„Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ uvedli meteorologové.

Lokální bouřky meteorologové očekávají od dnešních 14:00 do půlnoci v Moravskoslezském kraji, na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji a v okresech Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a Vsetín ve Zlínském kraji. V souvislosti s tím pak hladiny zejména menších toků v Beskydech mohou přechodně rychle stoupnout a dosáhnout stupně povodňové aktivity, uvedli meteorologové. Upozornění před možností zvýšení hladin řek platí do pátečního rána.

Zkáza očima hasičů.

Řeky ve východní polovině republiky se zvedly po silných bouřkách už na přelomu minulého a současného týdne. Nejvíce škod velká voda napáchala na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu ze Šumvaldu. Po další ženě se dál pátrá.

Reklama

Doporučované