Hlavní obsah

Na Moravu se v Olomouci vracejí výletní lodě, zahajují plavební sezónu

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační snímek.

Reklama

Řeku Moravu budou v Olomouci od pondělí opět brázdit výletní lodě. S návštěvníky se na plavbu vydají lodě Kordulka i Marie Terezie. Nucenou pauzu přečkaly na břehu u přístaviště, kde je z jara čekaly klasické běžné údržby a nové n

Článek

Po pauze způsobené celospolečenskými restrikcemi kvůli pandemii koronaviru tak zahájí od příštího týdne Plavby Olomouc už sedmou sezonu v pořadí.

Plavby se uskuteční za dodržování platných hygienických opatření, kterými jsou respirátory a bezpečná vzdálenost. Vzhledem k tomu, že jde o venkovní aktivitu bez konzumace občerstvení, návštěvníci se nemusí prokazovat negativními testy, uvedl provozovatel vyhlídkových lodí Šimon Pelikán. „I pro nás byl loňský i letošní rok velmi náročný. Přišli jsme o jarní, podzimní i zimní sezónu a finanční ztráty byly opravdu nemalé. Jsem služba pro veřejnost a ta nám chyběla ze všeho nejvíc, já i ostatní kapitáni se moc těšíme na všechny pasažéry a na společné jízdy,“ prohlásil Pelikán.

Marie Terezie a Ololoď Kordulka prošly v uplynulých dnech klasickou údržbou. „Kompletní renovaci a realizaci nového dřevěného interiéru se salónkem na Ololodi Kordulce jsme naštěstí stihli už loni, proto nás letos nečekaly podobně velké výdaje,“ doplnil Šimon Pelikán. Obě lodě jsou podle něj naleštěny a připraveny na sezónu. Návštěvníci se mohou těšit na poznávací plavby, prostor lodě poskytnou i pro rozlučky se svobodou, rodinné oslavy, firemní akce a v neposlední řadě školní výlety a příměstské tábory pořádané Plavbami Olomouc.

Trasa plavby vede od posezení u Vodníka přírodními meandry řeky Moravy pod dálniční most k ostrůvku a zpět k přístavišti. Nedílnou součástí plavby je průvodcovská činnost s výkladem o historii. Délka plavby je 45 minut. Kvůli protiepidemickým opatřením je na lodích připravena k dispozici dezinfekce, dezinfikovat se bude pravidelně i samotná loď. Při jízdách budou povinné respirátory a kapitáni budou podstupovat antigenní testování.

Pelikán v Olomouci provozuje také netradiční turistické vozy Ološlap, které jsou poháněny silou lidských nohou. Podrobnosti k jejich provozu zveřejní v červnu.

Reklama

Doporučované