Hlavní obsah

Tajemní muži v bílém bili lidi po demonstraci hlava nehlava

Útočníci na hongkongském nádraží zranili 45 lidí, jednoho kriticky.Video: Klára Mališová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dav maskovaných mužů v bílých tričkách vtrhl v neděli na vlakové nádraží v Honkongu. S obušky, kovovými a dřevěnými holemi začali napadat lidi na nástupištích a ve vagonech. Útok proběhl po protivládní demonstraci v centru města, kterou se policie snažila rozehnat slzným plynem a střelbou gumovými projektily. Muži zranili 45 lidí, jeden člověk je v kritickém stavu.

Článek

Útočníci v bílých tričkách vtrhli v neděli večer kolem 22:30 místního času (16:30 středoevropského letního času) na vlakové nádraží v hongkongské čtvrti Yuen Long a zaútočili na kolemjdoucí a protivládní demonstranty, kteří se vraceli z protestní akce.

Iniciátoři ani motiv útoku však zatím nejsou známé. Za činem podle spekulací médií mohou stát zločinecké gangy, takzvané triády. Podle BBC mnoho útočníků nedbalo na utajení své identity – během útoku sdíleli na sociálních sítích fotografie sebe samých.

Hongkongská vláda útok odsoudila, několik zákonodárců zkritizovalo pozdní příjezd policie. Podle vyjádření jednoho z nich, Lam Cheuk-tinga, přijeli policisté na místo až po více než hodině. „Hongkong má jeden z nejvyšších počtů policistů na jednoho obyvatele. Kde všichni byli?“ napsal na Twitteru další prodemokratický zákonodárce Ray Chan.

Mezi zraněnými je podle deníku The Guardian i těhotná žena, matka, která držela v náručí dítě, a novinářka Gwyneth Hoová, která je nyní v nemocnici.

Útoku předcházel další protivládní protest, které v Hongkongu probíhají již od června. Podle pořadatelů se ho účastnilo 430 tisíc lidí, policie ale počet účastníků odhadla na třetinu. Původně klidný protest přerostl v potyčky s policií, při nichž demonstranti házeli na muže zákona různé předměty, zatímco bezpečnostní síly se je snažily rozehnat slzným plynem a střelbou gumovými projektily.

Protestující házeli vejce na styčný úřad Číny, symbolizující moc tamní komunistické strany, sprejem poničili bezpečnostní kamery a čínský státní znak pocákali černým inkoustem.

Chování demonstrantů odsoudila správkyně Hongkongu Carrie Lamová: „Včera jsme byli svědky násilných činů. Místní vláda musí důrazně odsoudit to, že někteří radikální protestující poničili státní symbol, ohrozili suverenitu národa a ponížili celé město,” uvedla.

Demonstranti požadují úplné stažení kontroverzního návrhu zákona o vydávání podezřelých do pevninské Číny. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová sice po první vlně protestů zastavila jednání, návrh ale formálně nezrušila. Kritici zákona se obávají, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Reklama

Doporučované