Hlavní obsah

Video a fotogalerie: Srážku vlaků s dvaceti zraněnými už řeší policie

Video z interiéru vlaku.Video: HZS Plzeňského kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Přímo na nádraží v Kdyni na Domažlicku se srazil osobní vlak s technickým vozidlem. Zranilo se 20 lidí. Incident už vyšetřuje policie. Jde o další ze série neštěstí na dráze.

Článek

Nehoda se stala po sedmé hodině ráno. Srazil se osobní vlak s železniční diagnostickou soupravou, která se skládá z lokomotivy a jednoho vagonu. Po srážce osobního vlaku a technického vozu na nádraží v Kdyni je podle hasičů 20 zraněných.

Podle Drážní inspekce vjel osobní vlak za odjezdové návěstidlo, které bylo v poloze zakazující jízdu. Osobní vlak vykolejil.

„Vrtulník z Líní odvezl dva vážně zraněné lidi do plzeňské fakultní nemocnice. Jihočeský vrtulník letěl se dvěma vážně zraněnými pacienty do Motola,“ řekla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. „Dalších 16 zraněných bylo ošetřeno a transportováno se středně těžkými a převážně lehkými zraněními do okolních nemocnic Domažlice, Klatovy, Stod a Plzeň,“ řekla Svobodová. Vrtulník z Líní letěl se zraněnými do Plzně dvakrát.

Fotografie letecké záchranky a hasičů:

+6

Zdravotnické operační středisko Plzeňského kraje vyhlásilo druhý stupeň traumaplánu. Na místo přijelo sedm vozů zdravotnické záchranné služby, inspektor provozu, vůz pro řešení hromadného postižení osob a vrtulníky.

„Případ si převzali domažličtí kriminalisté, evidují jej jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Zásah vrtulníku ve Kdyni.Video: HZS Plzeňského kraje

„Celkem bylo na místě v době nehody 25 lidí, z toho čtyři byli nezranění,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar. „Nemusí to být ale konečné číslo, někdo z těch, kdo se jeví nezraněn, může například upadnout do šoku,“ dodal.

České dráhy upřesnily, že ve Kdyni dnes došlo ke srážce osobního vlaku a vlaku ČD Cargo. „Zraněno bylo asi 20 osob. Strojvedoucího museli hasiči ze soupravy vyprostit. Šetření příčin je teprve na začátku, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že strojvedoucí ve stanici brzdil. Technická kontrola v pondělí – bez závad,“ uvedl dopravce.

„Na nádraží se srazil osobní vlak a železniční diagnostická souprava, která se skládá z lokomotivy a jednoho vagonu. „Šlo o střet lokotraktoru, táhnoucího měřicí vůz, a osobního vlaku,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Poncar. Hasiči vyprostili z vlaku jednoho člověka, další čtyři vyvedli a vynesli z havarované soupravy. Pro lidi z osobního vlaku přijel také evakuační autobus hasičů. „Drážní hasiči na místo povolali dva jeřáby a podvalník, na který bude naložen vykolejený osobní vlak a následně bude po silnici transportován,“ řekl Poncar.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se událost stala v 7:10. „Došlo k nedovolené jízdě osobního vlaku z Klatov do Domažlic za odjezdové návěstidlo, které bylo v poloze zakazující jízdu. Vlak následně vjel do postavené vlakové cesty pro služební vlak a došlo ke srážce,“ popsal situaci.

Inspekce příčiny a okolnosti mimořádné události zjišťuje.

Provoz na trati mezi Kdyní a Domažlicemi je přerušen. Jezdí náhradní autobusová doprava. Omezení předpokládají České dráhy zhruba do 17:00.

Série neštěstí na dráze

Jde o další ze série neštěstí, k nimž letos na železnici dochází. V polovině srpna například rychlík Českých drah vykolejil v Tišnově u Brna. Sto padesát cestujících z vlaku evakuovali hasiči.

Další záběry z interiéru vlaku.Video: HZS Plzeňského kraje

Záběr ze zásahu záchranářů.Video: HZS Plzeňského kraje

Nejtragičtěji dopadla srážka vlaků u Perninku na Karlovarsku. Na začátku července tam při střetu osobních vlaků zemřeli dva lidé, 24 se jich zranilo. „Ve vlacích jelo v době srážky asi 30 lidí včetně vlakového personálu. Policie v případu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi,“ řekla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Jde podle ní o strojvůdce vlaku jedoucího do Karlových Varů.

Další tragická nehoda se v polovině července stala u Českého Brodu, kde narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby. V obou případech šlo o vlaky Českých drah.

Reklama

Doporučované