Hlavní obsah

V přestrojení za údržbáře či policistu zpívaly na nádraží hvězdy opery

Sólisti Státní opery nečekaně vystoupili na Hlavním nádraží.Video: Večerní zprávy

 

Reklama

Po rekonstrukci za 1,3 miliardy korun se blíží otevření budovy Státní opery v Praze.

Článek

Skupina sólistů Státní opery předvedla několik známých árií v přestrojení za údržbáře, policistu či cestující matku s dítětem pasažérům, kteří čekali na svůj spoj ve vestibulu Hlavního nádraží v Praze (reportáž je ve videu).

Proč? Operní hvězdy takto lákaly do nedaleké nově zrekonstruované budovy Státní opery, kterou na stříbrnou adventní neděli stavební společnost Hochtief předá Národnímu divadlu.

Pro veřejnost se otevře až několik dní po Novém roce (5. ledna), pěvecké hvězdy to však oznámily publiku s třítýdenním předstihem.

Historická budova poblíž Hlavního nádraží a pražské magistrály byla zkolaudována 5. prosince a znovu se otevře 132 let od svého založení.

„První zkoušky v nových prostorách se uskuteční ještě koncem letošního roku. Velkým lákadlem pro umělce jsou nové zkušebny a nahrávací studio se skvělou akustikou,“ uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun. Velké zásahy do konečné ceny (1,3 miliardy) však znamenala změna technologie jevištní točny za 115 milionů korun a rekonstrukce vzduchotechniky. Komplexnější opravou prošla Státní opera naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Až se Státní opera 5. ledna 2020 otevře, bude pro hosty připraven program s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888–2018).

Slavnostní koncert v režii Alice Nellis diváky provede po historii čtyř zdejších operních souborů. Pod taktovkou hudebního ředitele SO Karla-Heinze Steffense se představí sólisté Opery ND, čeští i zahraniční hosté, například Lise Davidsen, Pavel Černoch, Eva Urbanová či Kateřina Kněžíková. Vystoupí spolu s Orchestrem a Sborem Státní opery.

Inscenace, které Stání opera v nových prostorách uvede – Král Roger a Mistři pěvci norimberští, se už začaly zkoušet prozatímně v provozní budově Národního divadla. Do Státní opery se po jejím otevření vrátí v novém obsazení oblíbená inscenace z loňského roku Fidelio, kritiky oceňovaná inscenace Jiřího Heřmana Madama Butterfly či Nabucco.

Reklama

Doporučované