Hlavní obsah

Na nádvoří hradu Buchlova začne oprava hospodářského křídla

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na druhém nádvoří hradu Buchlova na Uherskohradišťsku, který je národní kulturní památkou, začne na jaře oprava jihovýchodního hospodářského křídla.

Článek

„Uvnitř budovy slouží návštěvníkům restaurace, galerie a vinárna, zázemí tam mají také průvodci. Náklady přesáhnou 15 milionů korun,“ řekl kastelán hradu Rostislav Jošek.

Práce pod dohledem krajského úřadu a památkářů potrvají zhruba rok. Firma, která uspěla ve výběrovém řízení, by měla staveniště podle kastelána převzít v nejbližších týdnech. „Bude se dělat strop, krov a střešní krytina, což je šindel. Pohybovat se tu bude velké množství řemeslníků, na celém objektu bude sundaná střecha. I na tohle je třeba návštěvníky připravit,“ uvedl Jošek.

Na hradě nyní pokračují přípravné práce na novou návštěvnickou sezonu, byť termín jejího zahájení je vzhledem k epidemické situaci stále nejistý. Pracovníci v interiérech například pastují podlahy a zbavují místnosti prachu. Na prohlídkové okruhy po ošetření vracejí jednotlivé sbírkové předměty, připravují nové výstavy.

Podle kastelána se pracuje rovněž na údržbě zázemí, mimo jiné veřejných toalet, chystají se i informační panely. „Chceme také například zrekonstruovat zábradlí u přístupové cesty,“ řekl Jošek.

Už několik let na hradě funguje i stolařská dílna. Má za cíl obnovu a úpravu dřevěných prvků, a to nejen pro Buchlov, ale i další památkové objekty. Například pro zámek v Uherčicích na Znojemsku nyní vyrábějí pracovníci dílny okna. Podle Joška jsou v případě památek požadavky jiné než například u rodinných domů. „Často se pracuje starým způsobem, okna mají zadlabávané panty, zatékaná skla, ruční kování, různé odstíny barev,“ uvedl kastelán.

Pod rukama řemeslníků vzniká také rozměrný rám pro dva metry vysoký obraz Leopolda hraběte Otislava z Kopenic, prvního manžela Marie Terezie Petřvaldské z Petřvaldu, hradní paní na Buchlově v 18. století. „Zvláštností obrazu je, že se na něm šlechtic nechal namalovat jako moravský Samson se lvem, téměř nahý, jen v bederní roušce,“ řekl Jošek. Zrestaurovaný obraz v novém rámu by podle něj návštěvníci měli vidět v expozici věnované pozdnímu baroku, kde je ložnice a přijímací salonek. Dříve visel na chodbě u knihovny.

Počátky hradu Buchlova se datují do první poloviny 13. století. Byl zřejmě založen českým králem Přemyslem Otakarem I. jako strategicky obranná pevnost a středisko se soudní pravomocí a takzvaným loveckým právem. Nikdy nebyl zcela dobyt, i díky tomu patří mezi nejlépe dochované hrady v zemi. Loni si na Buchlov přišlo 50.057 návštěvníků, v roce 2019 to bylo 74.351 lidí.

Reklama

Doporučované