Hlavní obsah

Na nároží v Brně se vrátila socha Panny Marie se spletitou historií

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na nároží Vídeňské a Vojtovy ulice v Brně se vrátila socha Panny Marie se spletitou historií. Před 60 lety se ztratila, zbyl jen sloup, který později zchátral. Nyní se sochu podařilo najít, zrestaurovat a vrátit zpátky.

Článek

Restaurátoři původně opravovali jen sloup, který se od doby svého vzniku několikrát přemisťoval. Na současném místě stojí od 60. let, Panna Marie z něj ale zmizela. „Ze sloupu zbylo jenom torzo mezi stromy blízko popelnic. Chtěli jsme jej ochránit, proto jsme ho posunuli směrem od silnice a vytvořili kolem kovovou ohrádku. A mezitím jsme v archivních pramenech hledali, co se stalo se sochou Panny Marie,“ popsala Jana Severinová z restaurátorské dílny S:Lukas.

Když byl sloup opravený, s restaurátory se spojil brněnský architekt Jaroslav Vaněk s tím, že sochu má a že by ji chtěl vrátit na původní místo. Vaněk je syn restaurátora stejného jména, který za minulého režimu zachránil mnoho podobných památek na jižní Moravě.

„V 70. letech chtěli s tatínkem sochu osadit zpátky na sloup. Ale přijela hlídka Veřejné bezpečnosti a řekla: Pánové, sbalte si věci i Pannu Marii a odjeďte. Takže sochu uložili u spolupracovníka ve Slavkově. Když zemřel, pozůstalí volali architektu Vaňkovi, aby se přijel podívat, jestli nenajde věci související s otcovou prací. Tak sochu našel a odvezl do Brna. Měl ji uloženou na půdě, kde čekala, až nastane její chvíle,“ dodala Severinová.

Sochu dnes požehnal farář starobrněnského opatství, přihlíželo asi 50 lidí. „Přeji nám všem, když tudy půjdeme na nákup, abychom nezapomněli, že Panna Maria tu s námi stále je a že má svoji historii,“ řekl augustiniánský farář Wit Marciniec.

Reklama

Související témata:

Doporučované