Hlavní obsah

Na nás nezbylo, říkají nemocní. Proč je respirátor od 60 let a ne 65? ptají se

Foto: Pixabay

Chronicky nemocní patří mezi kriticky ohrožené covidem-19. Rizikoví jsou diabetici, morbidně obézní, lidé s onkologickou léčbou, srdečními problémy nebo pacienti se vzácnými chorobami.

Reklama

Lidé s chronickými zdravotními komplikacemi patří mezi kriticky ohrožené nemocí covid-19. Vláda jim však od pondělí ochranné pomůcky nepošle, zasílá je pouze lidem nad 60 let.

Článek

Balíčky s ochrannými pomůckami proti koronaviru začne Česká pošta distribuovat od pondělí. Vláda pro lidi nad 60 let uvolnila z rezerv 15 milionů chirurgických roušek a tři miliony respirátorů FFP2. Každý z adresátů má nárok na jeden respirátor a pět roušek.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka z ČSSD stojí jeden balíček 94 korun.

Krok vlády si vysloužil kritiku opozice i části odborné veřejnosti, nyní se však přidávají i pacientské organizace - vláda balíčky s pomůckami posílá lidem nad 60 let, přičemž z návrhu zcela vynechala skupinu chronicky nemocných. Ta přitom podle vládních strategií patří mezi kriticky ohroženou covidem-19. Jako o nejzranitelnější zároveň nemluví o věkové skupině nad 60 let, ale nad 65 let.

Pacientské organizace nyní upozorňují, že se na zajištění pomůcek pro chronicky nemocné zapomnělo, a to údajně přes opakované výzvy Ministerstvu zdravotnictví.

„Nerozumíme tomuto rozhodnutí,“ reagoval na postup vlády Vlastimil Milata, předseda Pacientské rady ministra zdravotnictví a prezident spolku DIAKTIV, který sdružuje diabeticky nemocné.

„Jen před několika málo dny vláda zveřejnila národní strategii očkování proti nemoci covid-19, která jasně vymezuje skupiny v nejvyšším ohrožení. Podle dokumentu se jedná o definované skupiny chronicky nemocných pacientů a osoby ve věku 65 let a starší. Jen pár hodin na to pak stejná vláda sníží věk seniorů v ohrožení o pět let a chronicky nemocné úplně vypustí,“ uvedl.

Zároveň dodal, že řada chronicky nemocných trpí potížemi, které už tak výrazně zhoršují kvalitu života - ochranné pomůcky proto potřebují i k běžnému fungování, přičemž je doposud získávají bez speciální vládní podpory.

„V Česku žije téměř milion osob s diabetem, které mají různou formu farmakologické léčby. Ne všichni jsou nutně senioři a ochranné pomůcky si zaslouží i oni,“ dodává Milata.

Období hrůzy

Další skupinou kriticky ohrožených, kterých se vládní pomoc netýká, jsou například lidé s cystickou fibrózou. Zkušenosti některých popsaly Seznam Zprávy už letos na jaře.

„Prvních několik týdnů po vypuknutí pandemie byly opravdu týdny nepopsatelné hrůzy. Neměli jsme vůbec žádné informace o tom, jaký průběh může mít koronavirus u člověka s cystickou fibrózou. Vzhledem k tomu, že dcera skončila s vážnými komplikacemi v nemocnici na kyslíku při obyčejné chřipce, reálně jsme se báli o její život,“ popsala tehdy pro Seznam Zprávy Michaela Kořínková, jejíž dvouletá dcerka trpí vzácným onemocněním.

Cystická fibróza je vrozené a život zkracující onemocnění, které postihuje hlavně plíce. „Koronavirová infekce pro nemocné může být fatální a roušky jsou v tuto chvíli jediným prostředkem, jak se chránit. Již na jaře nám bylo řečeno, že chroničtí pacienti roušky dostat nemohou, a nyní se rozdávají, ale pouze seniorům?“ dodává k věci Simona Zábranská z Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Seznam Zprávy oslovily Ministerstvo zdravotnictví i vládu s žádostí o reakci na výzvy pacientských organizací, doposud však redakci neodpověděly.

Z rezerv

Roušky a respirátory, které vláda od pondělí lidem nad 60 let začne zasílat, budou pocházet ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku.

„Celkový objem rezerv, které Ministerstvo vnitra v té době zajistilo, byl zhruba 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů,“ uvedl Hamáček.

O zásilce s ochrannými pomůckami pro lidi ve věku nad 60 let rozhodla na středeční schůzi vláda poté, co začaly narůstat počty nemocných. Část opozice krok kritizuje jako opožděný a dává ho do souvislosti s blížícími se volbami.

Hamáčkova stranická kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), chce, aby balíček dostali i zdravotně postižení. Lidé závislí na pomoci pobírají příspěvek na péči. Letos v červenci ho dostávalo 366 100 lidí se zdravotním omezením. Podle dřívějších údajů tvoří dvě třetiny příjemců lidé nad 65 let. Zbývá tedy kolem 120 000 lidí.

Nic neřešící pomoc

Objevují se ale i kritiky jednorázové pomoci jako takové. Připojil se k nim například podnikatel Jiří Kůs, který je předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu.

„Lidé to budou mít jeden den a potom to mohou vyhodit. To samé jednorázové roušky. Bude to obrovská operace, která zahltí Českou poštu, ale problém se tím nijak nezmění. Kdyby to bylo nějaké trvalé zásobování domovů důchodců, sociálních služeb, tak budiž. Toto je zase ve stylu, jako když pan premiér Babiš v březnu řekl, kdo nemá respirátor, tomu ho osobně doveze. Stejný princip jednorázové a nic neřešící pomoci,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované