Hlavní obsah

Na Navalného čeká v Rusku zatykač. Nikdo neví, jakou Kreml ukáže tvář

Foto: Profimedia.cz

Ruský opozičník Alexej Navalnyj v prosinci 2019, kdy bezpečnostní složky podnikly zátah na kancelář jeho fondu.

Reklama

Navalnému po návratu do Ruska hrozí 3,5 roku vězení. Opoziční předák, který se léčil v Německu po otravě novičokem, totiž kvůli léčbě porušil podmínky podmínečného trestu, který si odpykával v Rusku. Tam se nyní vrací.

Článek

Ruská vězeňská služba potvrdila, že na Alexeje Navalného opravdu existuje zatykač. Porušil totiž podmíněný trest, podle kterého se musel pravidelně hlásit v Moskvě. Poté, co letos v létě opustil Rusko, aby se v Německu léčil z otravy novičokem, se však ke kontrole nedostavil. Vězeňská služba (FSIN) kvůli tomu požádala soud, aby mu podmíněný trest za zpronevěru změnil na nepodmíněný. Navalnyj tento týden oznámil, že se plánuje v neděli vrátit do Moskvy.

„Teoreticky ho mohou zadržet, jakmile se vrátí (do Ruska). Nejprve jen na 48 hodin,“ řekl agentuře Vadim Kobzev, jeden z Navalného právníků. Dodal přitom, že podmíněný trest si už odpykal.

Soud má Navalného případ projednávat na konci ledna, tam by se mohlo rozhodnout i o tom, zda skončí ve vězení. Vyměřit mu může až 3,5 roku za mřížemi.

Oficiální ruské zdroje říkají, že se Navalnyj ocitl na seznamu hledaných osob od 29. prosince loňského roku. Tehdy také ruská kriminální ústředna otevřela nový případ ve věci Navalného i jeho spolupracovníků s podezřením na podvod v souvislosti se soukromými dary pro Navalného fond. Ten dlouhodobě bojuje s korupcí v zemi. Úřady však tvrdí, že se na seznamu hledaných osob ocitl v souvislosti s jeho opuštěním Ruska.

Navalnyj v týdnu na svém instagramovém účtu oznámil, že se chystá do rodné země vrátit, protože je již plně uzdraven. Zmínil ale také, že se mu v tom snaží ruské úřady zabránit. To Kreml odmítá.

„Jeho návrat představuje pro Kreml hlavolam: uvěznit ho a riskovat protesty, trestnou akci Západu a to, že z něj udělají politického mučedníka. Anebo neudělat nic a vypadat slabě,“ napsala ve středu agentura Reuters.

Navalného otrava novičokem

Navalnyj letos v srpnu zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Stroj nouzově přistál v Omsku, kde byl hospitalizován, než úřady povolily příbuzným přepravit jej do Berlína, kde se z otravy vyléčil. Podle německé armádní laboratoře byl Navalnyj otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Nedávné společné pátrání serverů The Insider a Bellingcat, německého časopisu Der Spiegel a televize CNN za účasti Navalného a jeho Fondu boje proti korupci (FBK) vedlo k odhalení identity osmi předpokládaných pachatelů opozičníkovy otravy. Jsou podle zmíněných médií spjati s ústavem kriminalistiky FSB, údajně řídícím tajnou laboratoř vyrábějící už od sovětských dob otravné látky.

Uvedený tým údajně už přinejmenším od začátku roku 2017 sledoval Navalného rodinu i jeho samého na cestách. Jeden z členů týmu se shodou okolností zapsal do stejného ubytovacího zařízení, které použil Navalnyj. Ten poprvé pohovořil o dvou případech, které mohly být předchozími pokusy o otravu. Jednou, letos v létě v Kaliningradu, se cítila přiotrávena Navalného manželka Julija.

Ruské úřady kategoricky odmítají podíl na otrávení Navalného a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli otravě uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními sankcemi.

Reklama

Doporučované