Hlavní obsah

Na návštěvnosti zoologických v Ústeckém kraji se podepsal covid

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoologické zahrady v Ústeckém kraji loni zaznamenaly propad o desítky tisíc návštěvníků kvůli koronaviru. Otevřeno měly nejprve zhruba do poloviny března, poté od dubna do října a asi 14 dní v prosinci.

Článek

Nejvyšší pokles hlásí chomutovský zoopark, kde se počty návštěvníků oproti předešlým dvěma rokům snížily asi o 50.000. ČTK to řekla ředitelka zoo Věra Fryčová.

Chomutovský zoopark, který se pyšní největší rozlohou v Česku, loni navštívilo 171.332 lidí. Ač byl propad vysoký, může se park chlubit rekordní letní návštěvností, během dvou měsíců ho navštívilo bezmála 85.000 lidí. Podle Fryčové jde o nejvyšší letní návštěvnost za posledních několik let.

Příznivci zooparku jej mohou podle Fryčové podpořit koupí vstupenek na webových stránkách a přijít, až to umožní situace. Přispět do rozpočtu zoo lze také sponzorstvím či adopcí zvířat.

Chomutovské Kamencové jezero, které pod zoopark spadá, zaznamenalo v loňském roce desetiprocentní nárůst počtu návštěvníků. Podle Fryčové ho navštívilo 103.040 osob.

Koronavirus se podepsal i na návštěvnosti zoologické zahrady v Ústí nad Labem, do které loni přišlo 123.553 lidí, z toho 55.957 dětí. „Návštěvnost je oproti loňskému roku nižší o 45.000 návštěvníků. Tento propad byl samozřejmě zapříčiněn nucenou uzavírkou zahrady, která dohromady trvala více než tři měsíce,“ informoval ČTK mluvčí zoo Matěj Kynšt s tím, že rekordy trhala návštěvnost v létě.

Uzavření areálu a s ním spojený pokles počtu návštěvníků se odrazil i na hospodaření zařízení. Za rok 2020 je ústecká zoo ve ztrátě tří milionů korun a značně se tak podle Kynšta narušily plánované investice. Podporu u lidí zoo ale neztratila. Naopak se zdvojnásobily počty patronačních a adopčních smluv, které přinášejí část chybějících peněz. „Celkově se také zvýšil počet finančních darů, darů ve formě krmení i zájem o dárkové a propagační předměty,“ dodal mluvčí.

Zhruba o 33.000 návštěvníků přišla loni děčínská zoo, do níž zavítalo 101.154 lidí. Také tato zoo zaznamenala rekordní množství lidí v letní sezoně, uvedla mluvčí Alena Houšková. Pokles počtu návštěvníků ale podle ní neohrozí hospodaření instituce. „Důvodem je nejen zvýšený zájem návštěvníků v letní sezoně, ale také navýšení vstupného a poplatku za parkování na začátku roku,“ vysvětlila Houšková. V případě zájmu mohou podle ní lidé zoo podpořit například finančním darem.

Mírný pokles návštěvnosti eviduje teplická botanická zahrada, loni do ní zavítalo 26.600 lidí, to je téměř o 1500 méně než v předchozích letech. ČTK to řekl ředitel zahrady Petr Šíla, který očekává nepatrný zisk nebo ztrátu maximálně 100.000 korun.

Reklama

Doporučované