Hlavní obsah

Po Barceloně přišel druhý útok, v městě Cambrils zastřelila policie pět teroristů s výbušnými pásy

Dva teroristické útoky ve Španělsku si vyžádaly 13 obětí a přes 100 zraněnýchVideo: Ruptly

 

Při teroristickém útoku v Barceloně zemřelo 13 lidí a nejméně 100 je zraněných, mnozí jsou ve vážném stavu. Jeden z podezřelých je stále na útěku.

Článek

V centru Barcelony najela dodávka do davu lidí. Na místě zůstalo nejméně 13 mrtvých a přes 100 zraněných. Policie zatkla dva podezřelé, jeden je stále na útěku. Zadržení muži pocházejí z Maroka a Melilly, španělské exklávy v Maroku. K útoku se skrze agenturu Amaq přihlásil Islámský stát.

V noci došlo k dalšímu útoku ve městě Cambrils 120 kilometrů od Barcelony, kde se pětice v autě snažila srážet chodce. Policie všechny útočníky zabila. Na sobě měli výbušné pásy.

Útok v Barceloně vyšetřovatelé spojili s dvojicí výbuchů v městečku Alcanar, původně byly exploze vyšetřovány jako únik plynu.

Události ve Španělsku jsme sledovali online:

5:54 - Útočníci, které policie zabila ve města Cambrils, na sobě měli výbušné pásy.

5:46 - Úřady nyní spojují útok v Barceloně a Cambrils se středečním výbuchem v domě ve města Alcanar. Jeden člověk je mrtvý. Podle policejního šéfa je možné, že obyvatelé domu zde vyráběli výbušné zařízení.

3:42 - Eiffelova věž na uctění obětí ve Španělsku zhasla.

3:39 - V Cambrils bylo zraněno šest lidí, dva z toho těžce. Sedmým zraněným je policista, jeho zranění by neměla být vážná. Policie na místě zabila čtyři útočníky, pátý, postřelený, zemřel později.

3:37 - Ve městě Tarragona, kde se přes den ozvaly dvě exploze, které zabily dva lidi a zranily dalších 16 (včetně hasičů a policistů, kteří přijeli vyšetřovat první explozi), teroristé připravovali výbušná zařízení.

3:28 - Policie chystá v Cambrils několik kontrolovaných explozí.

3:15 - Policie víceméně potvrdila teorii médií, že spolu útoky v Barceloně a Cambrils a dvojice explozí ve městě Tarragona souvisejí. Jde o hlavní hypotézu, se kterou vyšetřovatelé pracují.

3:03 - Policie má situaci v Cambrils pod kontrolou. Dodávku s pěti ozbrojenci uvnitř zastavila při silniční kontrole, píše list La Vanguardia. Vozidlo ještě nebylo prohledáno kvůli obavám, že jsou v něm výbušniny. Stejně tak policie šetří, zda na sobě útočníci nemají pásy s výbušninami. Média připomínají, že při červnovém útoku na London Bridge měli útočníci falešné pásy s výbušninami.

2:49 - Policisté v celém Španělsku jsou v nejvyšší pohotovosti, kontrolují auta, na některých místech stavějí preventivní zátarasy.

2:41 - Média informují o sedmi lidech, které měli zranit útočníci v Cambrils před tím, než je zastřelila policie při protiteroristické akci. Podle televize RTVE chtěli také najet dodávkou do lidí na ulici.

2:37 - The Guardian dává útok v Barceloně a útok v Cambrils do souvislosti. Podle jeho webu to vypadá, že jde o koordinované útoky zaměřené na turisty na několika místech v Katalánsku.

2:05 - Policie zabila pachatele druhého teroristického útoku 120 kilometrů od Barcelony ve městě Cambrils. Při akci došlo k přestřelce, policie zabila čtyři útočníky, pátý je vážně zraněný. Zraněno bylo i několik policistů. Není jasné, zda útok v Cambrils souvisí s tím v Barceloně.

1:54 - Policie z třídy La Rambla odváží dodávku, kterou pachatel použil k útoku.

1:46 - Policie zasahuje v pobřežním městě Cambrils 120 kilometrů od Barcelony kvůli možnému teroristickému útoku. Na Twitteru informuje i v angličtině. Město se nachází poblíž oblíbených turistických letovisek.

1:30 - Policie dále pátrá po jednom z útočníků, zřejmě řidiči dodávky.

1:28 - Smutek nad událostí vyjádřili například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk a další unijní představitelé, britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident Emmanuel Macron. Účast a nabídku pomoci vyjádřil americký prezident Donald Trump i ministr zahraničí Rex Tillerson. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k celosvětovému boji proti terorismu a svůj smutek projevil i papež František. Upřímnou soustrast a podporu vyslovily i fotbalové hvězdy Lionel Messi s Cristianem Ronaldem a klub FC Barcelona. Všechny týmy španělské ligy budou před svými zápasy o víkendu držet minutu ticha.

1:22 - Španělský premiér Mariano Rajoy řekl, že jde o útok, který vyžaduje celosvětovou reakci. Stále jedná krizový štáb.

1:14 - Policie provádí razii asi 120 kilometrů od Barcelony v pobřežním městě Cambrils. Obyvatelé nemají vycházet ze svých domů.

0:20 - Dnešní útok je podle tisku nejhorším ve Španělsku od roku 2004, kdy islamističtí teroristé zaútočili na vlaky v Madridu. Při nich 11. března 2004 explodovalo několik bomb ve vlacích. Zemřelo 191 lidí a na 1841 osob bylo zraněno. Barcelona nezažila útok podobných rozměrů od roku 1987, kdy při výbuchu nálože v supermarketu zemřelo 21 osob a 45 bylo zraněno. Čin spáchala separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA).

23:52 - Německá televize ZDF s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek informuje o nejméně třech mrtvých Němcích.

23:40 - Mezi zraněnými a oběťmi by podle Ministerstva zahraničních věcí neměli být žádní Češi.

23:21 - Incident, při kterém byli zraněni dva policisté, když se auto snažilo prorazit zábrany na silnici a ujet kontrole, nesouvisí s útokem na třídě La Rambla.

23:19 - Jeden ze zadržených pochází z Maroka, druhý ze španělské exklávy Melilla v severní Africe. Ani jeden z mužů nebyl řidičem dodávky. Informaci zveřejnila britská televize Sky News s odvoláním na španělskou policii.

23:17 - Britský The Guardian píše, že policie spojila útok na třídě La Rambla s dvěma explozemi ve městečku Tarragona vzdáleném asi 100 kilometrů od Barcelony. Při výbuchu zemřeli dva lidé, 16 dalších bylo zraněno, včetně hasičů a policistů, kteří přijeli vyšetřovat výbuch po úniku plynu.

23:15 - Vyšetřovatelé usilovně pracují na identifikaci obětí.

22:54 - Ministerstvo vnitra zveřejnilo aktualizované informace o počtu zraněných. Je jich více než sto.

22:40 - V pátek v poledne bude Barcelona na Placa de Catalunya držet minutu ticha za oběti útoku. Katalánsko bude tři dny držet smutek.

22:22 - Těžce zraněných lidí je po útoku nejméně 15. Celkem dodávka zranila více než 80 lidí a nejméně 13 zabila. Svědci popisují, že řidič záměrně po třídě La Rambla kličkoval, aby srazil co nejvíce osob.

22:19 - Televize TVE a deník La Vanguardia informují o tom, že Driss Oukabir se sám přihlásil na policii ve městě Ripoll poté, co v televizi viděl svoji fotografii. Z útoku v Barceloně obvinil svého mladšího bratra, který mu měl ukrást doklady a na ně si půjčit bílou dodávku Fiat. Doklady policie našla uvnitř auta. Policie nyní tuto verzi prověřuje.

21:53 - Policie potvrdila, že zastřelila muže, který se pokusil prorazit zábrany a ujet kontrole. Porazil při tom nejméně dva policisty.

21:40 - Katalánský premiér Carles Puigdemont oznámil, že v souvislosti s útokem policie zatkla dva lidi. Jedním ze zadržených je Driss Oukabir, kterého policie dříve identifikovala jako muže, který si pronajal dodávku.

21:37 - Mezi mrtvými je obyvatel Belgie, oznámil belgický ministr zahraničí.

21:32 - K útoku se přihlásil Islámský stát.

21:23 - Účast převážně přes sociální sítě vyjádřili i další politici, například francouzský prezident Macron nebo britská premiérka Mayová.

21:18 - Úřady potvrdily 80 zraněných.

21:00 - Policie informovala o zatčení muže, který je nějakým způsobem spojený s barcelonským útokem. Zatkla ho ve městě Manlleu asi 80 kilometrů od Barcelony.

20:41 - Média informují o přestřelce mezi jedním z útočníků a policií. Útočník měl být zastřelen.

20:42 - Policie potvrdila, že dodávku si pronajal muž jménem Driss Oukabir. Jeho fotografie už dříve kolovala po sociálních sítích. Není však jasné, zda jde o muže, kterého policie zadržela.

20:26 - Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn potvrdil, že na třídě La Rambla zemřelo nejméně 13 lidí po útoku dodávkou. Dalších nejméně 50 lidí bylo zraněno, mnozí z toho vážně.

20:22 - Policie zatkla podezřelého, který se zabarikádoval v baru.

20:11 - Útok na Twitteru odsoudil i Donald Trump a jeho manželka Melania.

„Spojené státy odsuzují teroristický útok v Barceloně. Uděláme cokoliv, co je nezbytné, abychom pomohli. Buďte tvrdí a silní. Milujeme vás!“

20:05 - Španělská televize TVE informuje o tom, že poblíž třídy La Rambla srazilo auto na bezpečnostním checkpointu nedaleko místa útoku policistu. Mělo dojít i na střelbu. Není jasné, zda spolu incidenty souvisejí.

20:00 - Přestože místní média i světové agentury informují o nejméně 13 mrtvých, katalánská policie oficiálně potvrdila pouze jednu oběť.

19:58 - El Mundo připomíná, že v jedné z restaurací na třídě La Rambla se zřejmě stále nachází zabarikádovaný útočník. Možná drží rukojmí.

19:57 - Některé hotely nabídly turistům, kteří jsou ubytovaní v uzavřené oblasti, aby noc strávili zdarma v jejich pokojích.

19:52 - Agentura AP s odvoláním na španělskou RTVE informuje o tom, že policie zadržela jednoho podezřelého.

19:48 - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyjádřil soustrast rodinám obětí. Na barcelonský teroristický útok už reagují i další politici, například starosta Londýna Sadiq Khan.

„Mé myšlenky jsou s oběťmi barbarského teroristického útoku v krásném městě Barceloně a také s hrdinnými pracovníky záchranných složek.

Londýn stojí za Barcelonou v boji proti terorismu.“

19:34 - Ve Španělsku se do systému Drozd českého Ministerstva zahraničí zaregistrovalo 110 lidí, dá se však předpokládat, že většina z nich nyní pobývá na španělských ostrovech. Všem už přišla varovná SMS zpráva. Michaela Lagronová, mluvčí ministerstva, prozatím nemá informace o zraněných nebo mrtvých Češích.

19:27 - Policie pátrá po dvou podezřelých, jedním z nich je řidič dodávky. Dva ozbrojení muži jsou údajně zabarikádováni v turecké restauraci nedaleko místa činu.

Po sociálních sítích koluje fotka údajného podezřelého. Má jít o Drisse Oukabira, jenž si měl v půjčovně najmout dodávku, která najela do davu. Oficiální místa nepotvrdila autenticitu fotografie.

19:10 - Petr Procházka, Čech, který chtěl strávit s manželkou „pár romantických dní“ v Barceloně, byl v době útoku asi 30 metrů od místa, kde auto vjelo do davu lidí.

„Seběhlo se to rychle, nám se nic nestalo, ale pak propukla davová panika. V tom zmatku žena utrpěla nějaké odřeniny,“ řekl Seznamu z Barcelony.

Nejprve se dostali oba do evakuačního střediska, kam je přesměrovali policisté. Nyní už jsou ve svém hotelu.

„Půlka lidí se už odhlásila a míří na letiště,“ řekl Procházka.

Rozhovor s Andorem Šándorem, bezpečnostním expertem, o tom, jak je Česko připraveno na teroristický útok, ale i na běžné hrozby.

19:02 - List El País informuje o druhém autě, které mělo být do útoku zapojeno. Má jít o světlý Fiat.

19:00 - Dodávka prý podle svědků ujela nejméně 500 metrů, než najela do davu.

18:55 - Ve voze vyšetřovatelé nalezli španělský pas.

18:54 - Rozhlasová stanice Cadena SER Radio informuje s odvoláním na policii o nejméně 13 mrtvých.

18:47 - Ambasády varují své občany, aby se k uzavřené oblasti nepřibližovali, vyhýbali se davům a dali vědět svým blízkým, že jsou v bezpečí.

18:45 - Bezpečnostní složky se připravují na evakuaci lidí z obchodů několika kordony, píše El País.

18:42 - Podle dostupných informací se v restauracích a obchodech ukrylo na šest stovek lidí. Televize TV3 už informuje o šesti obětech.

18:38 - Podle listu El País najel vůz do lidí na chodníku v plné rychlosti. Někteří svědkové tvrdí, že slyšeli explozi.

18:36 - Řidič z místa uprchl. Zřejmě dva ozbrojení muži se po incidentu zabarikádovali v nedalekém baru; není jasné, zda drží rukojmí.

18:35 - Agentura Reuters píše o nejméně dvou obětech.

18:30 - V blízkém kostele se ukrylo zhruba osmdesát lidí. Další lidé jsou ukrytí v obchodech.

18:27 - Policie prosí, aby lidé na sociální sítě neumísťovali fotografie zraněných.

18:24 - Podle doposud nepotvrzených informací jsou na místě dva mrtví. Média prozatím informují o jedné oběti.

18:18 - Policie pátrá po muži vysokém 1,7 metru v bílomodrém pruhovaném tričku. Uvedl to list The Independent s odvoláním na španělská média.

Následující video obsahuje drastické záběry

18:13 - Deník El Mundo píše, že v turecké restauraci se zabarikádovali dva muži a drží rukojmí.

18:10 - Do ulic vyrazily posílené hlídky policie.

17:55 - Na nejrušnější barcelonské třídě La Rambla najela dodávka do lidí. List El País informuje o nejméně 20 zraněných a jednom mrtvém. Policie potvrdila teroristický útok. Pachatel je na útěku.

Oblast je uzavřená. Množství lidí se skrylo v obchodech, které následně zavřely a stáhly rolety. Podle agentury Reuters byly zavřeny i přilehlé stanice metra a vlaků.

Související témata:

Doporučované