Hlavní obsah

Na německé železnici se stávkuje, dálková doprava stojí

V Německu stávkují železničáři. Požadují vyšší platy.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com

 

Reklama

Němečtí železničáři stávkují od ranních hodin a nejezdí tak dálkové vlaky. Vyjadřují svůj nesouhlas s výší platů. Stávka by měla trvat čtyři hodiny, dopravu však ovlivní po celý den. Omezení se dotkne i spojů mířících do Česka.

Článek

V celém Německu se dnes ráno zastavila dálková železniční doprava. O tomto kroku, který by měl mít dopady i na spojení s Českem, rozhodla firma Deutsche Bahn (DB) kvůli stávce železničářů za vyšší platy. Rozsáhlá omezení jsou i v regionech, například po celém Bavorsku nebo v příměstské dopravě v Berlíně.

„Právě jsme se rozhodli zastavit veškerý provoz dálkových vlaků v celém Německu. Všechny vlaky, které jsou nyní ještě na cestě, skončí na příštím nádraží,” uvedly německé dráhy na Twitteru kolem půl sedmé ráno.

Omezení zřejmě potrvá do devíti hodin, na kdy byl ohlášen konec čtyřhodinové výstražné stávky. Problémy v dopravě, které se dotknou přinejmenším stovek tisíc lidí, se ale očekávají po celý den. Deutsche Bahn proto cestujícím, kteří jsou flexibilní, doporučuje, aby cestu ponechali na úterý. Dnešní lístky pro dálkovou dopravu platí až do neděle 16. prosince.

Na řadě nádraží se podle televize NTV už od brzkého rána tvoří velké fronty lidí, kteří se snaží zjistit, jak by se mohli dostat tam, kam potřebují. Z informačních tabulí se to totiž vždycky nedozví, některé z nich jsou zcela prázdné.

Vedle dálkových spojení je podle německých drah zásadně omezen regionální provoz například v Bavorsku. V Norimberku vůbec nefungují příměstské dráhy a v Mnichově jen velmi omezeně. Problémy jsou hlášeny i z Hamburku, Dolního Saska, Severního Porýní-Vestfálska, Bádenska-Württemberska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska.

Reklama

Související témata:

Doporučované