Hlavní obsah

Na nepovolené oslavě v Limě zasahovala policie. Výsledkem je 13 mrtvých

Foto: Twitter.com/MPFN_LN

Klub Thomas Restobar v peruánském hlavním městě Limě.

Reklama

Nejméně 13 lidí zemřelo při tlačenici v klubu v peruánské Limě. Návštěvníci akce se podle agentury Reuters dali v panice na útěk, když na večírek zakázaný kvůli koronaviru vtrhla policie.

Článek

Peruánský ministr vnitra Jorge Montoya uvedl, že se sobotní nezákonné narozeninové oslavy zúčastnilo přibližně 120 lidí. Poté, co do klubu Thomas Restobar vtrhla policie, se účastníci večírku podle BBC „pokusili uniknout jediným východem a v tlačenici zemřeli na následky udušení nebo ušlapání“.

Někteří svědci tvrdili, že byl použit slzný plyn. Ministerstvo vnitra použití slzného plynu popírá. Podle CNN policie zatkla až 23 účastníků večírků, včetně majitelů klubu. Prchající dav zranil dalších nejméně šest lidí.

Montoya se domnívá, že za úmrtí je zodpovědná „zločinná nezodpovědnost bezohledného podnikatele“. 15 z 23 zatčených účastníků nepovolené akce má navíc podle peruánského ministerstva zdravotnictví pozitivní test na koronavirus.

„Je mi líto zemřelých i jejich příbuzných, ale také se zlobím na organizátory oslavy, kteří se zachovali velmi nezodpovědně. Prosím, přemýšlejte, není nutné kvůli nedbalosti ztrácet další životy,“ uvedl peruánský prezident Martín Vizcarra.

Peru kvůli přibývajícím případům nákazy koronavirem nařídilo kluby a bary uzavřít už v březnu. Zakázána jsou nyní i menší setkání a v neděli platí zákaz vycházení.

„S vědomím, že máme stav zdravotní nouze, s vědomím, že se ani doma nemůžete setkat s příbuznými, se zachováte tak bezohledně a otevřete místo pro 120 lidí?“ ptala se peruánská ministryně pro ženy Rosaria Sasietová. Ta z neštěstí rovněž viní majitele či management klubu.

V zemi se podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse od počátku epidemie nakazilo přes 576 000 lidí, což je po Brazílii druhá nejhorší bilance v Latinské Americe. Je to také dvojnásobně více, než kolik země evidovala 2. července, píše Reuters. S covidem-19 zemřelo v Peru celkem 27 453 lidí.

Reklama

Doporučované