Hlavní obsah

Na Novém Zélandu ukradli obrazy českého malíře

Gottfried Lindauer se proslavil portréty maorských válečníků i obyčejných lidí. Teď jeho obrazy ukradli.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Dva portréty maorských válečníků, kterými se Gottfried Lindauer proslavil, dosahují hodnoty 18 milionů korun.

Článek

Dva obrazy českého výtvarníka Gottfrieda Lindauera byly ukradeny na Novém Zélandu. Jedná se o dva portréty maorských náčelníků, kterými plzeňský rodák proslul. Zloději je ukradli z centra mezinárodního umění v Aucklandu.

Celková hodnota obrazů dosahuje téměř jednoho milionu australských dolarů, což je zhruba 18 milionů korun. Podle místní policie se je zloději pokusí vyvézt ze země a prodat na černém trhu v zahraničí.

„Lindauer je tady sběrateli ceněn a každý, kdo by se tato díla pokusil zde prodat, by měl velký problém," uvedla Penelope Jacksonová, která označila krádež těchto dvou děl z roku 1884 za „tragédii".

Bohumír Lindauer, známý jako Gottfried, se narodil v roce 1839 v Plzni, v roce 1874 odjel na Nový Zéland, kde získal občanství a také v roce 1926 zemřel.

Jeho portréty maorských válečníků, vládců i běžných lidí jsou na Novém Zélandu součástí národního kulturního dědictví. Cenné jsou zejména z hlediska etnografického, neboť detailně zachycují maorské tetování, účesy, zbraně, zdobení oděvů, jejich amulety či šperky.

Reklama

Související témata:

Doporučované