Hlavní obsah
Online

Záchranáři přistáli u sopky na Zélandu. Nenašli nikoho živého

Webkamera těsně před výbuchem zachytila několik lidí kráčejících přímo v kráteru.Video: Twitter/Michael Schade

 

Reklama

aktualizováno •

Po pondělní erupci sopky na novozélandském ostrůvku White Island zůstává nejméně osm lidí nezvěstných. Záchranná služba ošetřila přibližně 31 lidí. Podle policie zemřelo nejméně šest lidí. Záchranáři v úterý ostrov prohledávali, nikoho živého nenašli.

Článek

Novozélandským ostrovem White Island otřásla brzy ráno středoevropského času exploze sopky. Odhady, kolik lidí bylo v době erupce na ostrově, se zprvu lišily. Policie poté uvedla, že méně než 50.

Místní záchranná služba podle rozhlasové stanice Radio New Zealand (RNZ) uvedla, že někteří turisté z White Island byli kriticky zranění a mnozí z nich mají popáleniny. Policie v pondělí v půl sedmé českého času sdělila, že jeden turista zraněním podlehl. O několik hodin později média referovala o dalších obětech.

Sopečný ostrov je neobydlený, ale podle AP ho pravidelně navštěvují skupiny turistů.

„Někteří z nich jsou v tuto chvíli nezvěstní,“ řekla k průběhu tragédie premiérka. „Množství lidí je údajně zraněno a převáženo na břeh,“ uvedla politička, která hovořila o velmi významné mimořádné události.

„K vulkánu přijely dva zájezdy. Ten náš byl první, druzí přijeli hned po nás,“ popsal situaci na místě brazilský turista Allessandro Kauffmann ve svém příspěvku na Instagramu. „Opustili jsme ostrov ani ne pět minut před tím, než sopka vybuchla. Ten druhý zájezd nemohl uniknout včas,“ dodal.

  • Na ostrově je poškozená helikoptéra

    Na jednom z videí od turisty, který navštívil ostrov krátce před erupcí, je zachycena poškozená helikoptéra obalená popelavým prachem. Stroj má zlomený list vrtule.

    Dosud není zřejmé, jak dlouho je vrtulník na ostrově a komu patřil. Buď se jednalo o helikoptéru, která vzala turisty nad vulkán v rámci vyhlídkového letu, nebo na ostrově uvázla helikoptéra záchranářů.

  • Obětí je oficiálně šest, další člověk zemřel v nemocnici

    V nemocnici Middlemore na předměstí největšího města Nového Zélandu Aucklandu zemřel na následky zranění utrpěných při výbuchu další člověk. Obětí je tak oficiálně šest, osm lidí se stále pohřešuje a podle policie není pravděpodobné, že někdo z nich přežil.

  • Stav popálených lidí v nemocnicích je vážný

    V nemocnicích je po erupci sopky 31 zraněných, z toho 27 má popáleniny na více než 30 procentech těla. Ze 47 lidí, kteří byli v době výbuchu na ostrově, bylo 24 Australanů, oznámily místní úřady.

    „Ne všichni pacienti s popáleninami přežijí,“ řekl novinářům podle deníku The Guardian lékař Pete Watson. „Většina utrpěla popáleniny na více než 30 procentech těla, mnozí mají problémy s dýcháním a poškozené plíce,“ dodal Watson. Zranění jsou ve věku od 13 do 72 let a umístěni byli do nemocnic na Novém Zélandu, někteří budou převezeni do Austrálie.

  • Záchranáři prohledávají ostrov, nikoho živého nenašli

    Záchranáři využili momentu, kdy se vulkán uklidnil, a začali s prohledáváním ostrova. Nad White Island se vznesla helikoptéra, která po chvíli kroužení u sopky přistála.

    „Řidič helikoptéry se – jak jsem pochopila – fyzicky pohyboval po ostrově. Takže neprováděl jen letecký průzkum. Po chvíli pozemního pátrání ale naneštěstí přinesl zprávu, že nezaregistroval žádné známky života,“ sdělila novinářům premiérka Jacinda Ardernová.

  • Počet zraněných vzrostl na 31, další se pohřešují

    Erupce sopky si vyžádala nejméně pět mrtvých a 31 zraněných. Dalších osm lidí podle policie zůstává pohřešováno a neočekává se, že by se na ostrově ještě podařilo najít nějaké přeživší.

    Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová řekla novinářům ve městě Whakatane, které leží poblíž ostrůvku White Island, že řada lidí v nemocnici je v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou podle ní kromě Novozélanďanů také turisté ze Spojených států, Británie, Číny a Malajsie.

  • Mezi oběťmi neštěstí pravděpodobně nejsou Češi

    Česká diplomacie nemá zprávy o tom, že by se erupce nějak dotkla českých turistů pobývajících v oblasti. „Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané,“ řekla ČTK mluvčí úřadu Zuzana Štíchová.

    Generální konzulát v Sydney je podle ní v kontaktu s místními úřady a situaci sleduje. Česká diplomacie také prostřednictvím aplikace Drozd rozeslala upozornění všem 230 Čechům, kteří se zaregistrovali, že nyní na Novém Zélandu pobývají, doplnila Štíchová.

  • Nikdo na ostrově zřejmě nepřežil, myslí si policie

    Novozélandská policie se domnívá, že na ostrově, kde vybuchla sopka, nezůstal už nikdo živý. Informovala o tom na tiskové konferenci.

    „Nezaznamenali jsme žádné známky života,“ uvedla policie v oficiálním prohlášení. „Vzhledem k informacím, které máme, se nedomníváme, že by na ostrově zůstali přeživší.“

    „Pracujeme urgentně na tom, abychom potvrdili konkrétní čísla obětí,“ dodala policie, která se už v noci na ostrov nevypraví.

    V úterý brzy ráno mají White Island prohledat drony.

  • Ostrovem za den otřásly tři erupce, tvrdí CNN

    Vulkaničtí experti zaznamenali během pondělí tři erupce na ostrově White Island.

    „Bylo nám řečeno, že situace na White Island je nadále extrémně nestálá,“ sdělil pro CNN správce okrsku Whakatane Judy Turner.

  • Jednou z obětí je turistický průvodce

    Jednou z obětí erupce je také turistický průvodce, který se v době výbuchu nacházel poblíž kráteru.

    „Byl to mladý a energický muž, který ztratil život,“ uvedl pro server Nzherald bývalý starosta města Whakatane.

    Webový portál turistické společnosti White Island Tours je v současnosti mimo provoz. „Právě se nacházíme ve stavu nouze,“ píše se na úvodní stránce.

  • Policie už se na ostrov během noci nevypraví

    Situace na ostrově je nadále příliš nebezpečná na to, aby mohly bezpečnostní složky plně začít s evakuací a prohledáváním ostrova. Server Nzherald informoval, že policie se na White Island během noci, která na Novém Zélandu právě začíná, už nevydá.

  • Do záchranných operací na ostrově se zapojila armáda

    Novozélandské letectvo vyslalo na místo neštěstí letoun Orion a dvě helikoptéry. Stroje mají pomoci s organizací evakuace. Operace se účastní také námořnictvo, k ostrovu White Island se stáčí vojenská loď HMNZS Wellington.

  • Zemřelo již pět lidí, hlásí policie

    Počet obětí erupce na ostrově White Island roste. Podle policie zraněním podlehlo již pět lidí, píše server Nzherald. Záchranáři se stále nemohou vypravit na ostrov.

    „Ten ostrov je nestabilní. Prostředí je příliš nebezpečné a neumožňuje nám se vrátit na ostrov. Je důležité zvážit zdraví a bezpečí těch, kteří se na to místo vrátí,“ sdělil šéf tamní policie John Tims.

  • Na Novém Zélandu se stmívá, noc zkomplikuje evakuaci

    Ostrov White Island se pomalu halí do tmy. Záchranné týmy kvůli nebezpečí stále vyčkávají a dosud se nevypravily na místo neštěstí. Podle posledních zpráv jsou na ostrově nadále uvězněny desítky lidí.

  • Na ostrově bylo v době erupce 20 Australanů

    Zájezdu, který se vyskytoval na ostrově v době erupce, se mezi jinými účastnilo nejméně dvacet návštěvníků z Austrálie.

    „Strašlivá tragédie se udála na Novém Zélandu po výbuchu sopky na White Island. Australané jsou součástí této hrozné události, pracujeme na tom, abychom zajistili jejich bezpečí,“ uvedl premiér Austrálie Scott Morrison na Twitteru.

  • Poškozený vrtulník na ostrově nouzově přistál

    Vrtulník s poničenou vrtulí, který se nachází na pobřeží White Island, patří podle deníku The Guardian společnosti Volcanic Air, která zprostředkovává vyhlídkové lety nad vulkánem. Stroj byl podle všeho ve vzduchu zrovna v okamžiku erupce. Pilot se rozhodl se čtyřmi pasažéry na palubě nouzově přistát. Všech pět lidí se posléze dostalo na člunu bez zranění do bezpečí.

  • Dala se erupce předpovídat?

    Třetího prosince se na webu GeoNet, který se zabývá vulkanismem v okolí Nového Zélandu, objevila zpráva, že sopka na White Island vstupuje do období, ve kterém může být více aktivní než jindy. Ve zprávě nicméně stálo, že „současný stupeň sopečné činnosti nepředstavuje přímé riziko pro návštěvníky“. Informovala o tom BBC.

    Sopka na ostrově vybuchla již několikrát, naposledy v roce 2016. Tehdy nebyl nikdo zraněn.

  • Turista fotografoval pobřeží ostrova krátce po výbuchu

    Twitterový uživatel Michael Schade na svém profilu uveřejnil fotografie z ostrova White Island, které zachycují situaci několik minut po výbuchu sopky. Organizátoři zájezdu, který právě z ostrova odplouval, začali okamžitě pomáhat s evakuací.

  • Záchranné týmy se kvůli nebezpečí zatím nevypravily na ostrov

    „V současnosti je situace příliš nebezpečná na to, aby se policejní a záchranné týmy vydaly na ostrov,“ sdělil na bleskové tiskové konferenci policista John Tims. Podle něj také neprobíhá žádná komunikace mezi ostrovem a policií.

    Záchranáři tak doposud pomáhají lidem pomocí helikoptér. Několika lidem se podařilo z ostrova odplout.

  • Obětí bude pravděpodobně více, predikuje policie

    Erupce sopky si doposud vyžádala jeden lidský život. Obětí bude ale „velmi pravděpodobně více“, tvrdí policie, která operuje v okolí místa neštěstí. Informoval o tom zpravodajský web Nzherald.

Reklama

Hlavní zprávy