Hlavní obsah

Na obchodech s respirátory se podílela i tajemná „banka“ z Karibiku

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Policie řeší další případ „zlaté rouškové horečky“. Snímek je ilustrační.

Reklama

IC Invest Bank deklarující sídlo v Dominikánské republice poskytovala záruky na stamilionové obchody s Ministerstvem zdravotnictví. Případ vyšetřují policisté.

Článek

Policisté se zabývají dalším případem z doby loňské „zlaté rouškové horečky“. Její kulisy jsou dodnes v paměti a popsal je minulý týden v obsáhlé zprávě Nejvyšší kontrolní úřad: stát zaskočený epidemií koronaviru nakupoval kvůli pandemii ochranné pomůcky bez soutěže, často nekvalitní, předražené a od neprůhledných firem.

Na obchodech s nedostatkovými rouškami a respirátory vydělávala podle zjištění Seznam Zpráv i společnost IC Invest Bank. Stopy po jejích vlastnících vedou do Karibiku a českou pobočku manažeři zavřeli, když se o její působení začala zajímat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

IC Invest Bank se navenek tvářila – i díky názvu – jako regulérní banka. Její byznys vypadal zjednodušeně takto: když nějaká firma chtěla z Číny přivézt roušky a prodat je státu, ale neměla na to dostatečný kapitál, půjčila si od věřitelů, a právě IC Invest Bank za tuto půjčku ručila. Služba spočívala v tom, že kdyby věřitelé nedostali zaplaceno, nastoupí IC Invest Bank a půjčku uhradí.

Zákazníkem IC Invest Bank byla i společnosti Recea Prague, o jejímž „rouškovém“ byznysu se státem Seznam Zprávy publikovaly loni několik článků. Jednatel Recey a podnikatel s mnoha exekucemi Jan Kunc uzavřel s Ministerstvem zdravotnictví objednávky na respirátory za 1,1 miliardy. Ministerstvo však nakonec odebralo jen zlomek zboží, firma se kvůli obchodu se státem zadlužila a nyní je před vyhlášením insolvence.

Na to, aby mohla respirátory v Číně nakoupit, si Recea Prague půjčila loni v březnu například od podnikatele Martina Pavlici. Jak ukazují dokumenty v insolvenčním rejstříku, Pavlica poskytl firmě devět milionů s tím, že za 15 dnů mu vrátí o dva miliony víc. Záruku na tento obchod poskytla IC Invest Bank.

„Já jsem se k celé věci dostal přes dobrého kamaráda, který sháněl pomoc s financováním. Proto jsem poskytl vlastní prostředky a finance mých dobrých partnerů, aby se dodávky mohly uskutečnit. Záruka IC Invest Bank byla podstatným faktorem, proč jsme prostředky poskytli ve víře, že pomáháme dobré věci,“ vysvětlil Martin Pavlica pro Seznam Zprávy.

Recea Prague peníze do konce loňského roku nevrátila, a Pavlica se tedy obrátil na ručitelskou „banku“. Nejprve nenašel její datovou schránku (tu musí mít povinně každá společnost), pak vypátral v obchodním rejstříku notářský zápis, jímž IC Invest Bank svou českou pobočku uzavírá.

„V té chvíli mi došlo, že je něco hodně špatně,“ popsal Pavlica, který se pak neúspěšně pokusil komunikovat i centrálou IC Invest Bank v ulici Winstona Churchilla ve městě Santa Dominica. Nakonec podal trestní oznámení.

I státní zastupitelství si vyhodnotilo kauzu jako podezřelou a takzvaně vstoupilo do insolvenčního řízení s firmou Recea Prague. To znamená, že státní zástupce podrobně sleduje všechny kroky, které se v řízení odehrávají, a je u všech jednání soudu.

Banka, která není bankou

Jak ukazuje databáze České národní banky, IC Invest Bank nikdy neměla nutnou licenci na poskytování bankovních služeb. Ručení se navíc poskytuje na formuláři České národní banky, avšak IC Invest Bank ho sepsala v angličtině na vlastní papír. Nese přímo název „Bankovní záruka“ – další důkaz, že se firma navenek tvářila jako banka. Není navíc jasné, kdo záruku za „banku“ podepsal.

Seznam Zprávy navíc mají k dispozici i další dokumenty, které ukazují, že pražská pobočka IC Invest Bank takhle ručila i za další obchody společnosti Recea Prague.

Kolik IC Invest Bank z poskytnutí záruk měla, není možné zjistit. Obecně si banky při ručení berou procenta z celkové částky.

Jednatelka společnosti Recea Prague Lenka Knížková, která nyní za firmu komunikuje, přičemž druhý jednatel Kunc zůstává v pozadí, pouze Seznam Zprávám řekla, že firma potřebovala v březnu peníze na to, aby zaplatila čínskému dodavateli.

IC Invest Bank podle ní pomohla se zárukami i s dopravou zboží charterovými lety z Číny.

„IC Invest Bank nám v rámci spolupráce nabídla i možnost bankovní garance, která byla garancí pro čínského partnera dodávajícího respirátory, že dojde k zaplacení zboží v případě, že by nebyla schopna plnit společnost Recea Prague. Takovýto způsob garancí při větším objemu zakázky není nic neobvyklého,“ odpověděla v e-mailu redakci Lenka Knížková.

Na otázku, jak se vůbec její společnost dostala ke spolupráci s touto společností, jednatelka neodpověděla.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Garance, která říká: Když firma Recea Prague nezaplatí svým věřitelům, tak dluhy zaplatí IC Invest Bank.

Kdo je tedy ředitel?

Nevyjasněné zůstává i to, kdo za IC Invest Bank a její českou filiálkou stojí.

Majitele mateřské společnosti v Dominikánské republice nelze dohledat. Šéfem pražské pobočky byl podle obchodního rejstříku Eduard Kučera.

Seznam Zprávám nejprve řekl, že se po telefonu nebude s reportérem Seznam Zpráv bavit – a že se nejdřív musí poradit s advokátem. Poté popřel, že by měl s IC Invest Bankou cokoli společného. „Copak já jsem generální ředitel?“ ptal se Kučera.

Například v notářském zápisu z loňského prosince, v němž „banka“ oznamuje ukončení činnosti, však vystupuje jako vedoucí českého odštěpného závodu mateřské banky z Dominikánské republiky. Takže někdo zneužil jeho jméno?

„Asi jo. A teď musím končit, mám moc práce,“ ukončil Eduard Kučera hovor.

Ve stejném notářském zápisu pak vystupuje jako člověk oprávněný za „banku“ jednat Rudolf Rabiňák, muž, který prošel v minulosti vedením několika známých finančních institucí.

Dnes je členem dozorčí rady státní České exportní banky. Seznam Zprávy se ho snažily několik dní kontaktovat – mimo jiné právě přes Českou exportní banku nebo přes jeho facebookový profil. Avšak marně.

Bude soud o 188 milionů

Firma Recea Prague jako neúspěšný dodavatel respirátorů pro Ministerstvo zdravotnictví míří do insolvence. Tvrdí, že vinou státu, který nakonec nákup už objednaného zboží stopnul. Firmě tak zůstaly obrovské dluhy, protože – jak už zaznělo – si na nákupy v Číně musela půjčit.

„Ministerstvo zdravotnictví tak nese přímou vinu za stávající situaci společnosti Recea Prague. Kdyby si ministerstvo plnilo svoje povinnosti z obchodního styku, společnost by nikomu nic nedlužila a mohla se věnovat svému podnikání,“ řekla jednatelka Recey Lenka Knížková.

Recea Prague už loni podala na ministerstvo žalobu a také trestní oznámení.

Vypočítala, že jí ministerstvo dluží za 757 tisíc respirátorů v hodnotě 188 milionů. „Stálo nás to značné úsilí a finanční prostředky. Pomohli jsme státu, jak to nejvíce šlo, a vše se nakonec obrátilo proti nám. Stát nás za naši pomoc trestá a neplněním svých zákonných povinností z obchodního styku způsobil stávající stav společnosti Recea Prague, která není schopna plnit své závazky. Jak se říká: pro dobrotu na žebrotu,“ uvedla jednatelka Knížková.

Ministerstvo dlouhodobě oponuje, že firmě nezaplatilo, protože Recea Prague dodala nekvalitní zboží.

„Ministerstvo zakoupilo od společnosti Recea Prague respirátory, které nechalo otestovat. Ty kvalitní zaplatilo, nekvalitní neakceptovalo a od smlouvy odstoupilo. Tento obchodní případ považujeme tedy za uzavřený,“ uvedla Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Firma tvrzení, že by dodávky byly nekvalitní, popírá.

Reklama

Doporučované