Hlavní obsah

Na obrazovky míří životní příběh Michelle Obamové

Dokument sleduje první dámu Ameriky během jejího turné s její knihou Becoming. V Česku vyšla pod názvem „Můj příběh“.Video: AP

 

Reklama

Pečlivě autorizovaný dokument sleduje bývalou první dámu Spojených států během knižního turné s její knihou memoárů Becoming. Během cest vzpomíná na dětství, seznámení s Barackem i výchovu dětí v Bílém domě.

Článek

Očekávaná premiéra se odehraje 6. května na Netflixu. Právě s touto společností Michelle a Barack Obamovi spolupracují už od odchodu z Bílého domu. Někdejší první pár Spojených států se založil vlastní produkční firmu Higher Ground Productions, která pro placenou platformu připravuje různé dokumentární projekty.

Prvním společným počinem byl dokument „Americká fabrika“ o rozdílném pohledu na svět mezi čínským investorem v USA a jeho americkými zaměstnanci. Sonda se líbila až tak, že na letošních Oscarech získala cenu pro nejlepší dokument.

Novinka „Becoming“ je portrétní črtou bývalé první dámy. Dokument nese stejný název jako kniha memoárů, kterou Michelle vydala na podzim 2018; v češtině vyšla pod názvem „Můj Příběh“. Není čistou rekonstrukcí knihy, ale pohledem do zákulisí turné, jež Obamová se svou knížkou absolvovala po USA.

Můžeme zblízka sledovat, jak šestapadesátiletá absolventka Harvardu komunikuje se svými spolupracovníky, s lidmi na autogramiádách, s celebritami; i to, jak přirozené pro ni je pohybovat se s ochrankou za zády. A zatímco křižuje stát po státu, vzpomíná na své dětství, na předčasnou smrt tatínka, seznámení s Barackem Obamou i to, jak složité bylo vychovávat děti v Bílém domě pod drobnohledem kamer.

Zásadní odhalení nečekejte, Obamová si pečlivě pohlídala, co chce v dokumentu ukázat. K osobnějším pasážím tak patří zejména přiznání, že poté, co s manželem uvítali v Bílém domě Donalda Trumpa s chotí, proplakala během odletu z Washingtonu dobrých třicet minut. Částečně z naprosté úlevy, že její oficiální povinnosti skončily.

Reklama

Doporučované