Hlavní obsah

Na obří seznamku přišla jen třetina lidí. Byl to debakl, ať performerka Šedá vrátí peníze, volají někteří politici

Součástí festivalu bylo i Československé rande umělkyně Kateřiny Šedé. Z plánovaných 1918 účastníků se ho zúčastnila třetina lidí. Někteří politici vyčítají projektu především nízkou návštěvnost a velký rozpočet. Video: Tomáš Svoboda, Anastasija Kriušenko, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznamkou století skončil festival Re:publika. Akce ke kulatému státnímu výročí nalákala na brněnské výstaviště 170 tisíc lidí za tři týdny, stála přes 128 milionů korun. Část opozičních politiků města kritizuje přemrštěný rozpočet i některé části festivalu.

Článek

Pro jedny perfektní akce, pro druhé fiasko. Brno hodnotí festival Re:publika, který skončil největším československým rande. Na úterním zasedání zastupitelstva města Brna opoziční politici kritizovali dramaturgii a nízkou návštěvnost festivalu. Politici z vedení města akci hájí.

Akci ke stému výročí Československa za víc než tři týdny navštívilo 170 tisíc lidí. Rozpočet postupně vzrostl na 128 milionů korun, padesát milionů dostali pořadatelé od Ministerstva kultury, stejnou částku od města Brna.

Podle zastupitele Olivera Pospíšila ze sociální demokracie se festival nepovedl. Organizátoři podle něj mohli uspořádat akci lépe. Vyčítal jí rozkolísanou dramaturgii. „170 tisíc návštěvníků je potvrzením toho, že se akce nepovedla,“ argumentoval Pospíšil. Organizátory a vedení města proto požádal o přesné vyúčtování. Má být hotové do konce srpna.

Nezařazená zastupitelka Karla Hofmannová se přidala ke kritikům a vyčítala hlavně rozpolcenost Re:publiky. „Ten festival neměl žádnou ideovou myšlenku a libreto. Nic, co by zastřešovalo jednotlivé části festivalu a zdůrazňovalo stoleté výročí Československa. Z jakého důvodu se festival konal, nebylo přímo na místě jasné,“ řekla Hoffmanová.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) koncept oslav republiky hájil. Uvedl, že by město festival přesně vyúčtovalo bez ohledu na opozici. „Festival považuji za úspěšný,” uvedl primátor. Vyzdvihl Slovanskou epopej, obrazy i plakáty Alfonse Muchy navštěvuje tisíc lidí denně a lístky jsou vyprodané. Výstava s názvem Dva světy pokračuje v Brně až do konce roku.

Součástí festivalu bylo i Československé rande umělkyně Kateřiny Šedé. Z plánovaných 1918 účastníků se ho zúčastnila třetina lidí. Někteří politici vyčítají projektu především nízkou návštěvnost a velký rozpočet. „Ohlasy lidí zapojených do akce jsou vynikající. Naopak jsem nemile překvapená z reakcí části veřejnosti,” řekla Šedá. Zároveň dodala, že už se jí ozvala čtyři města v Česku, která o podobný typ akce stojí.

Ke kritice se přidal i komunistický zastupitel Martin Říha. Většina peněz ze čtyřmilionového rozpočtu měla pokrýt náklady na cestu a ubytování účastníků. Zastupitel se radních ptal, zda organizátoři část dotací vrátí.

Kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl to připustil. „Od konce festivalu uplynulo osmačtyřicet hodin, zatím nemáme přesná čísla. Kateřina ale řekla, že náklady, které se nevyužily, samozřejmě vrátí. Předložíme závěrečnou zprávu s vyúčtováním, potom se o tom můžeme bavit,“ řekl Anděl. Pro Seznam.cz to potvrdila i Šedá.

Podle primátora i rande splnilo účel. „Mám v rukou asi 80 dopisů od lidí, kteří se akce zúčastnili, a jsou vesměs pozitivní. Kritika zaznívala ze strany opozice a tři měsíce před volbami jsem nic jiného ani nečekal. Nezazlívám jim to, ale doufám, že kultura zvítězí nad politickou nekulturou,“ řekl Vokřál. Podobně mluvila i Šedá. „Jsem překvapená z toho, že lidi zajímají především čísla, kolik lidí přišlo a kolik peněz se bude vracet. Pro mě projekt předčil očekávání a pozitivní ohlasy převažují,“ dodala umělkyně.

Reklama

Doporučované