Hlavní obsah

Na očkování by čekali měsíce, ale pomohli jim indiáni

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kmeny původních obyvatel po celé USA se zapojují do očkovací kampaně. Kromě vlastních lidí očkují zdarma i další Američany. Výkonná komunitní očkovací infrastruktura poskytla ochranu již desetitisícům Američanů.

Článek

Koronavirová pandemie ve Spojených státech má nové hrdiny.

Jsou jimi kmeny původních obyvatel napříč Spojenými státy, které se snaží ve vlastních centrech očkovat jak své komunity, tak i další Američany. Například v americkém státě Oklahoma se tak především díky indiánům, jak uvádí tamní média, může nechat naočkovat kdokoliv bez nutnosti příslušnosti k indiánské etnické skupině.

V oklahomském městě Ada Čikasóové otevřeli nové komunitní zdravotní centrum s 16 očkovacími jízdními pruhy. Rezervovat si své místo mohou lidé online a vakcíny jsou stále k dispozici. Zdravotní předseda kmene Čikasóů uvádí: „Jsme součástí těchto komunit a oni jsou součástí té naší.“ Poukazuje tak na to, že pro původní obyvatele je smysl pro komunitu důležitý.

„Čím rychleji budeme schopni obdržet základní ochranu, tím lépe pro nás i všechny ostatní,“ dodává. Dosud se této komunitě povedlo distribuovat 32 tisíc dávek vakcín.

Očkovat po vlastní ose i jiné než vlastní obyvatele se rozhodl i kmen Ute v Coloradu. Využil k tomu své horské kasino, kam v normálních dobách jezdí lidé za zábavou. Jednodenní očkovací akce kmen uskutečnil již čtyřikrát. Vakcíny Moderna nabízí zdarma. „Je potřeba, aby byli naočkováni všichni v regionu Four Corners,“ říká předseda rezervace Ute Mountain Ute Tribe Manuel Herat. „Díky všem, kdo přišli a podíleli se na tom, aby toto mohlo vzniknout,“ dodává. Kmen Ute navíc plánuje poskytnout dalších 100 dávek vakcíny Johnson & Johnson tamní komunitě bez domova.

Původní obyvatelé z kmene White Earth ve státě Minnesota zase naočkovali téměř 90 % staršího obyvatelstva v okrese Mahnomen. Naočkovat se v jejich centru nechala i tamní viceguvernérka Peggy Flanaganová.

Osoby starší 18 let jiné než indiánské etnické příslušnosti očkují v komunitních centrech i původní obyvatele na Aljašce. Další kmeny, které s očkováním dalších komunit pomáhají, jsou například Čerokíové, Pottawatomiové, Čoktové, Osedžové nebo Navahové.

Systém očkování pro původní obyvatele se řídí jinou legislativou než pro Američany. Očkovací struktura spadá pod vládní agenturu Indian Health Service, která je zaměřená na poskytování zdravotní péče pro původní obyvatele a má také na starosti distribuci vakcín. Celkově zatím různým komunitám napříč Spojenými státy poskytla 1,25 milionu dávek. Nejvíce jich putovalo do Nového Mexika, Kalifornie a Oklahomy.

Díky statutu svrchovaného národa (sovereign nation) nepodléhají indiáni při určování koho očkovat tolika restrikcím. Mohou proto nabídnout očkování dalším skupinám, které by jinak čekaly na očkování měsíce.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jsou indiáni covidem-19 nejvíce ohroženým etnikem. Hrozí jim 2,4krát větší pravděpodobnost úmrtí a 3,7krát vyšší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni. Jako důvod uvádí úřad především jejich slabý sociální a ekonomický status, špatný přístup ke zdravotní péči a vysokou míru vystavení vůči viru v důsledku povolání.

Reklama

Doporučované