Hlavní obsah
Online

1 033 273 Čechů dostalo alespoň jednu dávku vakcíny, řekl Blatný

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět:

- 1 033 273 Čechů dostalo alespoň jednu dávku vakcíny, 384 tisíc obě dávky, z toho 62 procent celkové populace nad 80 let je proočkováno. Dnes odpoledne to poslancům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

- „Do června přijde necelých 11 milionů dávek pro 5,5 milionu osob, do srpna přes 16 milionů dávek pro 8 milionů osob. V červnu bude naočkováno 60 až 70 procent dospělé populace a do konce srpna 80 procent celé populace,“ řekl Blatný ve Sněmovně.

- Vakcíny od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka dorazí, bude to až 40 000 dávek. Poslancům to dnes řekl Blatný. Uvedl to v souvislosti s úterním vyjádřením premiéra Andreje Babiše (ANO), že vakcína od americké firmy dodána v příštím měsíci do Česka nebude. „Bylo včera (úterý) tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde,“ dodal Blatný.

- Ode dneška se mohou do centrálního očkovacího systému hlásit všichni chroničtí pacienti. Více čtěte ZDE.

- Vyvracíme nejčastější mýty a nepravdy o používání respirátorů. Jak je to ve skutečnosti, čtěte ZDE.

- Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří ve vaší obci, přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Vědci: V kampani je třeba zdůraznit, že vakcíny byly otestovány

    V očkovací kampani je zásadní dát důraz na to, že vakcíny byly dostatečně testovány. Potřebná je také cílená komunikace k určitým skupinám obyvatel. Na dnešní konferenci Univerzity Karlovy to zaznělo v panelu věnovaném vědě. Účastníci reagovali na dotaz, jak důležitou roli sehrála v nedůvěře vůči očkování slabá vakcinační kampaň. Mediální analytik Josef Šlerka řekl, že důvěra v očkování obecně je v Česku velmi vysoká. „Třiadevadesát procent Čechů je očkováno proti základním chorobám,“ podotkl. „Když se podíváme do výzkumů, tak vidíme, že tam zůstává jeden argument silně zastoupen. V těch zhruba 33 procentech co dnes říkají, že by se spíše nedali, nebo vůbec nedali (očkovat proti covidu). A to je důvěra v dostatečnou otestovanost,“ řekl. Podle Šlerky by vhodná kampaň neměla být ve stylu: „pojďte se očkovat“, neboť většina lidí v Česku je na očkování pozitivně naladěna. Musí klást důraz na to, že vakcíny jsou řádně otestované.

  • Česká televize prodlouží vysílání kanálu ČT3 nejméně do konce roku

    Česká televize (ČT) prodlouží vysílání kanálu ČT3 pro seniory nejméně do konce letošního roku. Schválila to dnes Rada České televize. Program vznikl loni na konci března jako pomoc seniorům, kteří po nástupu pandemie zůstávali mnohdy sami izolováni doma. Tento týden skončila roční lhůta, kdy mohl fungovat v pilotním režimu a bylo jej nutné převést do řádného vysílání mezi tzv. významné služby ČT.

    Fungování kanálu si letos vyžádá 80 až 95 milionů korun. Podle generálního ředitele Petra Dvořáka pokryje první pololetí provozu ČT3 z letošního rozpočtu a druhé pololetí z úspor. „O dalším fungování kanálu chceme vést debatu s Radou při projednávání dlouhodobých plánů a při diskusi o rozpočtu ČT na příští rok,“ uvedl Dvořák.

  • Blatný: V dubnu dorazí až 40 tisíc vakcín Johnson & Johnson, Babiš tvrdil, že nepřijde

    Vakcíny od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka dorazí, bude to až 40 000 dávek. Poslancům to dnes řekl ministr Blatný. Uvedl to v souvislosti s úterním vyjádřením premiéra Andreje Babiše (ANO), že vakcína od americké firmy dodána v příštím měsíci do Česka nebude. „Bylo včera (úterý) tady nějaké nedorozumění o tom, že ta vakcína do ČR v dubnu nepřijde. Naštěstí se to nepotvrdilo. Je to tak, že přijde, ale v menším množství. Bude se jednat o zhruba 30 000 až 40 000 dávek balení v dubnu,“ uvedl ministr. Podle něj je ale stále možné, že bude dodáno za čtvrtletí všech 150 000 původně předpokládaných dávek. Babiš rozhlasové stanici Frekvence 1 v úterý řekl, že vakcína Johnson & Johnson v dubnu dodána nebude. „Bohužel v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude,“ uvedl ministerský předseda.

  • Praktická lékařka kritizuje hejtmana Netolického kvůli očkování

    Krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů Kateřina Nechvátalová kritizuje hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (3PK/ČSSD) kvůli krajské očkovací strategii. V otevřeném dopise mu vytýká, že hejtmanství opomíjí účast praktiků na vakcinaci. Podle Netolického hejtmanství nikoho nediskriminuje a v očkování se soustředí na podle něj prioritní skupiny. „Od začátku zapojení nás praktických lékařů v kraji do očkování vnímáme vaše kroky jako vyloženě kontraproduktivní, až naši práci mařící. Zakládáte nesmyslná očkovací centra v malých obcích, kde jsou praktičtí lékaři připravení očkovat s velkým množstvím zaregistrovaných pacientů,“ uvedla Nechvátalová. Podle ní měli praktici s registracemi a přesvědčováním pacientů spoustu práce, mají jejich důvěru a jsou ochotni očkovat i mimo ordinační dobu a o víkendech. Nechvátalová uvedla, že praktičtí lékaři v kraji jsou schopni aplikovat vakcínu 25 000 lidem za týden, a to v prostředí pro pacienty známém a přátelském a se znalostí jejich nemocí a případných alergií. Tvrdí, že kraj může přenechat praktikům i vakcíny firem Pfizer i Moderna i z očkovacích center jako v jiných regionech. Netolický v odpovědi na dopis, kterou rozeslal novinářům, uvedl, že kraj žádné vakcíny nezadržuje. „Pokud některé kraje rozhodly o decentralizovaném očkování vakcínami Comirnaty - Pfizer a Moderna, pak je to čistě na jejich zodpovědnost, a porušují tak doporučení Ministerstva zdravotnictví, respektive národní koordinátorky pro očkování či výrobce samotného,“ uvedl Netolický.

  • V červnu bude naočkováno 60 až 70 procent dospělé populace, tvrdí Blatný

    Ministr Blatný poslance informoval také o příštích dodávkách vakcín. „Bylo zakoupeno přes 25 milionů dávek pro 14 milionů osob, do června to bude necelých 11 milionů dávek pro 5,5 milionu osob, do srpna přes 16 milionů dávek pro 8 milionů osob. V červnu bude naočkováno 60 až 70 procent dospělé populace a do konce srpna 80 procent celé populace,“ uvedl Blatný.

  • Blatný: V týdnu po Velikonocích začne očkování kategorie 65+

    Blatný před poslanci dodal, že v pondělí bylo spuštěno očkování superkritické infrastruktury. „Jde zhruba o 9 tisíc osob na klíčových postech v zemi, patří tam i ti nejrizikovější u policie a HZS. Mezi těmito profesemi je nejvyšší pravděpodobnost nákazy v zaměstnání, až k 80 procentům. Jedná se o malé počty, které neohrozí očkování seniorů a chronicky nemocných pacientů,“ řekl Blatný. V týdnu po Velikonocích plánuje podle něj vláda spuštění očkování věkové kategorie nad 65 let.

  • 1 033 273 Čechů dostalo alespoň jednu dávku, řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nyní ve Sněmovně poslancům sdělil, že miliontý člověk byl v Česku očkován toto pondělí. „Vyočkováno je 84,5 procenta všech dávek. Není pravda, že by někde ležely vakcíny. Situace je naopak taková, že kdyby se dodávka zpozdila o dva dny, nebylo by co podávat,“ dodal Blatný. 1 033 273 Čechů podle něj dostalo jednu dávku, 384 tisíc obě dávky, z toho 62 procent celkové populace nad 80 let je proočkováno. „75 procent všech zaměstnanců lůžkové péče a záchranných služeb je proočkováno, 34 procent populace nad 70 let proočkováno, 62 procent všech přihlášených pedagogů proočkováno,“ podotkl Blatný.

  • „Počty úmrtí na covid je třeba zejména v minulém roce navýšit přibližně o 34 procent“

    Podle demografky a sociální epidemioložky Dagmar Dzúrové lze tragický dopad epidemie v Česku detailně číst z dat o zemřelých. V souvislosti s covidem-19 podle ní zemřelo mnohem více lidí, než které uvádí oficiální statistiky. Ty aktuálně informují o více než 25 tisících zemřelých.

  • Metropolitní očkovací centrum začalo fungovat v pilotním režimu

    Začal pilotní provoz Metropolitního očkovacího centra na Vyšehradě. V prvních dnech byli očkováni městští policisté a dále lidé například s handicapem, poruchou intelektu či pečovatelé. Celkem bylo naočkováno vakcínami za pondělí a úterý více jak 400 lidí, do pátku by mělo být naočkováno asi 1000 osob. Oficiální spuštění centra pro veřejnost je plánováno na 6. dubna. „Metropolitní očkovací centrum, jehož ostrý provoz bychom rádi spustili 6. dubna, je díky své strategické poloze v Kongresovém centru Praha dobře dostupné Pražanům i Středočechům. Jsem moc ráda, že toto velkokapacitní očkovací místo mohlo díky dohodě mezi oběma vlastníky objektu, tedy státem a hlavním městem, vzniknout,“ řekla Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro zdravotnictví a sociální politiku.

    Foto: město Praha

    Metropolitní očkovací centrum na Vyšehradě.

  • Zoo Dvůr Králové drží nad vodou dárci, poslali jí přes 10 milionů

    Financování Safari Parku Dvůr Králové na Trutnovsku je nyní významně závislé na pomoci od dárců. Zoo od víkendu zhruba od 30 000 drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. „To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben,“ řekl dnes ředitel zoo Přemysl Rabas. Zoo je od loňského 18. prosince kvůli vládním protiepidemickým nařízením uzavřená a za letošní rok zatím na výnosech přišla o šest milionů korun. Safari park patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách. „Podpora od dárců v posledních dnech obrovsky vzrostla. Je enormní,“ řekl Rabas. Přičítá to tomu, že o existenčních problémech zoologických zahrad se v poslední době začalo hodně mluvit. K vlně darů patrně přispělo i to, že deník Právo v sobotu citoval Rabasovo vyjádření, že některá zvířata by bylo v krajním případě nutné přesunout do jiných zoo po celém světě a jiná utratit.

  • Babiš chce opatření nejméně do Velikonoc, opozice se podle něj nechce domluvit

    Česko by v opatřeních proti šíření koronaviru mělo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pokračovat minimálně do Velikonoc, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna. K dnešnímu jednání s lídry sněmovní opozice premiér dál napsal, že ho přístup opozice mrzí. Předsedové opozičních stran po schůzce vládu kritizovali za nekoncepční přístup a absenci plánu rozvolnění. K žádosti menšinového kabinetu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů se Sněmovna vysloví v pátek, vláda zatím podporu dojednanou nemá. „Opozice se prostě dohodnout nechce. Dvě hodiny jsme jim předkládali argumenty, odpovídali na jejich otázky, vysvětlovali, proč si ještě nemůže dovolit rozvolňovat, vše marné. Scházejí se s námi jen kvůli tomu, aby si pak mohli udělat tiskovku. Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna,“ uvedl Babiš.

    Co se nelíbí opozici? Čtěte zde:

  • Šéf zoo: Nebylo tu víc lidí než v parku, musíme otevřít, jinak nevím, co bude dál

    Brněnská zoo na krmení zvířat ročně vydává pět až šest milionů korun, celkové náklady na provoz ale loni dosáhly 114 milionů. Část peněz dostává od zřizovatele, tedy od Brna, loni 70 milionů. Na zbytek si zoo musí vydělat sama. „Loni jsme měli ztrátu 8 milionů korun, sanovali jsme ji z rezervy, kterou jsme tímto vyčerpali. Od Brna letos navíc dostaneme méně peněz, asi 66 milionů. Pokud v dubnu neotevřeme alespoň venkovní prostory, opravdu nevím, co bude dál,“ sdělil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Uvedl, že právě o otevření venkovních prostor chtějí zoo s vládou jednat. „Byla by tu koncentrace lidí asi jako v parku. Rozhodně nižší než v obchodním domě, navíc by tu byli venku. Představa, že se po otevření zoo nahrnou všichni dovnitř, je mylná, což se ukázalo i loni na jaře,“ řekl Hovorka.

  • Ředitel Zoo Brno: Zoo se ocitly na prahu katastrofického scénáře

    Zoologické zahrady se podle ředitele brněnské zoo a viceprezidenta Unie českých a slovenských zoologických zahrad Martina Hovorky ocitly na prahu katastrofického scénáře. Pomůže jim jedině otevření alespoň venkovních prostor, řekl dnes Hovorka. Zoo jsou kvůli opatřením proti šíření koronaviru stále uzavřené. „Zoologické zahrady se, i přes podporu svých zřizovatelů, ocitly na prahu katastrofického scénáře, jak zajistit provoz a odpovídající péči o zvířata. Ohrožena je nejen celková pohoda chovaných zvířat, ale také naplnění poslání a zákonných podmínek, které vyplývají z udělené licence na provozování zoologické zahrady,“ uvedl Hovorka.

  • Předseda Pirátů tepe vládu

  • ČNB: Rizika ohledně vývoje ekonomiky by mohly oddálit růst sazeb

    Nejistoty a rizika ohledně dalšího vývoje ekonomiky jsou stále velmi výrazné. To by mohlo vést k pozdějšímu zvyšování úrokových sazeb, než se kterým počítá prognóza České národní banky. Vyplývá to z vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady. Prognóze přitom odpovídá nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku. „Bankovní rada vyhodnotila nejistoty a rizika prognózy v kontextu probíhající pandemie jako stále velmi výrazné. To by mohlo vést k potřebě udržovat měnové podmínky uvolněné o něco déle než v prognóze,“ uvedl Rusnok.

    Sledujte živě na Seznam Zprávách:

  • Zdravotnická zařízení zřejmě dostanou náhrady za výpadky příjmů

    Zdravotnická zařízení zřejmě dostanou i letos náhrady za výpadky příjmů způsobených koronavirovou krizí. Sněmovna dnes zrychleně schválila vládní předlohu, podle níž bude moci ministerstvo zdravotnictví vydat stejně jako loni takzvanou kompenzační vyhlášku. Návrh zákona nyní dostane k posouzení Senát. Zdravotním pojišťovnám zákon ukládá, že mají povinnost poskytovatelům zdravotní péče náklady kompenzovat. Pojišťovny a zdravotnická zařízení se budou moci na výši náhrad také dohodnout mimo vyhlášku. Pirát Petr Třešňák neuspěl se snahou přerušit schvalování zákona. Pokračovat mělo podle něho poté, co ministerstvo předloží návrh vyhlášky. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) by zdržení ohrozilo financování zdravotnických zařízení. Návrh vyhlášky projde standardním připomínkovým řízením, uvedl.

  • Pojišťovny zřejmě budou moci posílit objem peněz na samotestování

    Zdravotní pojišťovny zřejmě budou moci posílit objem peněz na takzvané samotestování na covid-19 ve firmách. Sněmovna dnes schválila zrychleně vládní novelu, podle které pojišťovny získají možnost převádět na tyto účely peníze do fondů prevence ze svých základních fondů. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Za měsíc vydají pojišťovny na příspěvky podle podkladů zhruba 480 milionů korun. Činí 240 korun na osobu a měsíc. Počítá se s deseti měsíci testování až do letošního prosince. „Zapojením prostředků fondů prevence zdravotních pojišťoven do podpory samotestování může reálně v letošním roce dojít k navýšení výdajů těchto fondů odhadem ve výši až pět miliard korun,“ stojí v důvodové zprávě. Ve fondech prevence nyní mají pojišťovny podle materiálu celkem kolem dvou miliard korun.

  • Ostravský nemocniční kaplan: Lidé chtějí světlo na konci tunelu

    Čtyřicetiletý nemocniční kaplan Marek Žukowski už téměř čtyři roky pomáhá slovem pacientům v Městské nemocnici Ostrava. Během koronavirové pandemie je ale kvůli zákazu návštěv, víc než kdy jindy, důležitým prostředníkem mezi pacientem a jeho rodinou. V posledních měsících však o jeho služby mají intenzivnější zájem také zaměstnanci nemocnice. Lidé často hovoří o tom, že nevidí pomyslné světlo na konci tunelu, uvedl kaplan. Za nemocnými, mezi nimiž nejsou pouze věřící, kaplan dochází na žádost rodiny, samotných pacientů i po dohodě s personálem. Přestože se jako kaplan setkává s umírajícími lidmi, během pandemie podle něj přibyla řada nečekaných úmrtí. „Několikrát mě to i samotného překvapilo. Pokud je smrt nečekaná, je to asi pro každého člověka náročnější,“ řekl kaplan. Na covidových jednotkách je i pro Žukowského práce podstatně náročnější. „Špatně se tam mluví, jednak mně, ale i samotným pacientům, protože se jim většinou špatně dýchá. Často mluvím spíše já, vyřídím jim pozdravy, pokud jsou věřící, nabídnu jim, že se s nimi pomodlím,“ řekl kaplan. Když jsou lidé schopni komunikovat, bývá častým tématem hovoru to, jak prožívají samotnou nemoc. „Dost často ale řeší i svůj život, že třeba nemají úplně v pořádku některé vztahy doma a teď je ani nemají možnost dát do pořádku,“ doplnil Žukowski. Mnohdy s lidmi rozmlouvá i o smyslu života, odpuštění druhým či samotné smrti.

  • Už jsme za vrcholem, po zbytek roku se bude situace lepšit, řekl biolog Flégr

    „Nejde o to, na kolik stupňů to půjde, ale jak dlouho to vydrží. Musíme otevírat okna, držet se venku, pobývat na sluníčku. Samotná teplota není podstatná, podstatné je i naše chování. Až rozkvetou pampelišky, myslím, že čísla do pár dnů klesnou,“ řekl dnes v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já evoluční biolog Jaroslav Flégr s tím, že pokud nedojde k rozvolňování, na konci dubna nebo začátku května by Česko mohlo být na lepších číslech. „Myslím, že teď už byl vrchol a celý rok se to už bude lepšit, hlavně díky vakcínám,“ vysvětlil.

Reklama

Hlavní zprávy