Hlavní obsah

Na Olomoucku nejlépe podniká žena – Petra Pohořská z ABO valve

Titul EY Podnikatele roku Olomouckého kraje pro rok 2019 získala Petra Pohořská, spolumajitelka společnosti ABO valve.

Reklama

Podnikatele z Olomoucka rozdrtila žena – spolumajitelka společnosti ABO valve Petra Pohořská. Zvítězila v soutěži EY Podnikatel roku Olomouckého kraje 2019, a postoupila tak do celorepublikového finále.

Článek

Rodinná firma z Hanácka ABO valve vyrábí už od roku 1993 uzavírací a zpětné klapky pro průmyslové použití. Své výrobky a služby vyváží do více než 50 zemí světa a teď si její spolumajitelka Petra Pohořská připsala další úspěch. Stala se nejlepší podnikatelkou Olomouckého kraje.

„Protože jsme rodinná firma, toto ocenění patří nám všem. Chtěla bych zde vzkázat podnikatelům, aby se nebáli do této soutěže přihlásit, protože účast v ní je velmi inspirující. Ráda bych také povzbudila podnikatele, aby se nebáli se svou podnikatelskou myšlenkou vstoupit na zahraniční trhy a expandovat,“ řekla po vyhlášení Pohořská.

V soutěži, kde rozhodují nejenom finanční výsledky, ale i podnikatelský příběh, přesvědčila porotu zejména vytrvalost a odvaha, s jakou se Petra Pohořská vrhla na navázání obchodních partnerství napříč kontinenty. ABO valve má klienty z největších zemí světa, jako jsou Čína či Rusko, a export pro firmu představuje 85 procent obratu.

ABO valve

Založena byla v roce 1993 jako dceřiná firma české společnosti Siwatec. Sídlí v Olomouci, kde má i výrobní závody.

Dnes je největším výrobcem uzavíracích a zpětných klapek pro průmyslové použití v České republice a jedním z největších v Evropě.

Má pobočky na Slovensku, v Rusku, Singapuru, na Ukrajině, v Číně, Bahrajnu, Spojených arabských emirátech, Turecku, Německu a v Indii.

Zdroj: ABO valve

Oceněna byla i oddanost k rodinné firmě a úcta k otci, který stál u zrodu úspěšného byznysu. „V tuzemsku podnikatelé často obtížně hledají svého nástupce v první podnikatelské generaci a mě nesmírně těší, že Petra Pohořská svým příkladem inspiruje ostatní, jak může úspěšné zapojení druhé generace do podnikání fungovat,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Reklama

Doporučované