Hlavní obsah

Na olympiádu jen s očkováním, rozhodli Američané

Foto: Profimedia.cz

Americké běžkařky Jessica Digginsová a Kikkan Randallová po svém vítězném sprintu dvojic na olympiádě v Pchjongčchangu.

Reklama

Americký olympijský a paralympijský výbor ve středu informoval o tom, že všichni jeho sportovci, kteří se budou chtít v příštím roce zúčastnit zimních olympijských her, budou muset být očkováni proti covidu-19.

Článek

Dozvuky letních olympijských her v Tokiu ještě visí ve vzduchu, ale mnozí už vyhlížejí ty zimní, které se v příštím roce uskuteční v čínském Pekingu. Na olympiádu se ale nepřipravují pouze sportovci, organizačním záležitostem už se věnují i jednotlivé výbory.

Americký olympijský a paralympijský výbor necelý půlrok před konáním her avizuje, že sportovci, kteří doufají ve svou účast, budou muset povinně absolvovat vakcinaci proti covidu. Nepůjde ovšem pouze o ně, podobná pravidla čekají i zaměstnance výboru, dodavatele či veškeré členy americké delegace.

„Zdraví a blahobyt naší olympijské a paralympijské komunity jsou i nadále nejvyšší prioritou. Tento krok zvýší naši schopnost vytvářet bezpečné a produktivní prostředí pro sportovce a zaměstnance Týmu USA,“ uvádí na svém webu výbor.

Možností, jak se vakcinaci vyhnout, sportovci ani jiní příliš nemají, výbor ovšem plánuje respektovat náboženské a zdravotní výjimky z očkování. Podstoupenou vakcinací se jinak budou muset prokázat všichni, kteří budou chtít vstoupit do tréninkových zařízení výboru či se zúčastnit akcí jím pořádaných. Část požadavků začne platit 1. listopadu, zbylé až o měsíc později.

Jak upozorňuje web CNN, žádná z hlavních severoamerických sportovních lig nevyžaduje, aby její sportovci byli očkováni. Očkování sportovců pak v případě tokijské olympiády nepožadoval ani Mezinárodní olympijský výbor, ačkoliv vakcinaci vyjádřil svou podporu. Přibližně šestina amerických olympioniků bez očkování tak ještě tehdy nebyla překážkou.

Zimní olympijské hry v Pekingu se uskuteční v rozmezí od 4. do 20. února roku 2022. Paralympiáda vypukne o necelé dva týdny později se slavnostním zahájením 4. března a koncem dne 13. března.

Reklama

Doporučované